Την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου υπόσχονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, ακόμη και χωρίς συμφωνία. Μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι, στην πλειονότητά τους υιοθετούν σκληρή στάση, με δεδομένη και την άνοδο του Κόμματος του Brexit και του Νάιτζελ Φάρατζ.

Ads

Οι Εργατικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν να αποτρέψουν άτακτο Brexit, ενώ στελέχη των Τόρις δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν κυβέρνηση που θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα στη χώρα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ, και ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ήρθαν να προστεθούν στη λίστα των επισήμως υποψηφίων για την αρχηγία στο Συντηρητικό Κόμμα, όπως αναμενόταν. Την ίδια ώρα, η επίσης υποψήφια, Έσθερ ΜακΒι, δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου ακόμη και χωρίς συμφωνία.

«Η 31η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία-κλειδί και θα αποχωρήσουμε τότε και αν αυτό σημαίνει χωρίς συμφωνία, αυτό και θα γίνει», δήλωσε στο Sky News.

Ads

«Αυτή η ημερομηνία είναι τώρα προκαθορισμένη. Δεν θα ζητήσουμε και άλλη παράταση, αυτή είναι μια καταστροφική αβεβαιότητα που οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η χώρα δεν επιθυμούν» εξήγησε.

Ο Ράαμπ από την πλευρά του υποστήριξε ότι και εκείνος είναι έτοιμος να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Επισήμανε ότι δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση μετά τις 31 Οκτωβρίου.

Επίσης, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του Κόμματος του Brexit, και υπέρμαχο της άτακτης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, επίσης μεταξύ των υποψηφίων, απέφυγε να απαντήσει αν θα δεχόταν να συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον, ενώ δήλωσε ότι η 31 Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για το Brexit.

Το γεγονός ότι ακόμη δύο υποψήφιοι, μετά τον Μπόρις Τζόνσον, έχουν δηλώσει ότι είναι προετοιμασμένοι για άτακτο Brexit, έχει εντείνει την ανησυχία ακόμη και στο Συντηρητικό Κόμμα, με στελέχη του να δηλώνουν ότι δεν θα στηρίξουν κυβέρνηση που θα πάρει αυτή την απόφαση.

Μεταξύ αυτών η πρώην υπουργός Παιδείας, Τζιστίν Γκρίνινγκ, η οποία δήλωσε ότι θα καταψηφίσει κυβέρνηση που θα προτείνει έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

«Το κοινοβούλιο θα σταματήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε. «Το έχει ήδη καταψηφίσει αρκετές φορές και οι κοινότητες σε όλη τη χώρα δεν θέλουν να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία».

Όπως είπε, «ο κίνδυνος είναι η κυβέρνηση που δεν θα έχει στρατηγική για το Brexit να μην είναι σταθερή. Η επιλογή μετά θα είναι απλή, θα κάνουμε εκλογές και θα τις κερδίσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Μετά μπορεί να πάμε σε δημοψήφισμα», ανέφερε.

Το καλύτερο για να σπάσει το αδιέξοδο, τόνισε, είναι «να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει».

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ εκτίμησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον διάδοχο της Τερέζα Μέι να παρακάμψει τη βούληση του κοινοβουλίου και να επιδιώξει να βγάλει την χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Εργατικοί: Θα σας σταματήσουμε

Την αποφασιστικότητα των Εργατικών να σταματήσουν οποιοδήποτε σχέδιο για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία επανέλαβε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Τζον ΜακΝτόνελ, αλλά και ο αντιπρόεδρος των Εργατικών, Τομ Γουότσον.

Ο Γουότσον δήλωσε ότι το κόμμα πρέπει να έχει το θάρρος και να επιδείξει αποφασιστικότητα για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Ο ΜακΝτόνελ από την πλευρά του δήλωσε ότι «η απειλή τώρα είναι υπαρκτή ένας εξτρεμιστής υπέρμαχος της εξόδου να γίνει ηγέτης των συντηρητικών και να μας ρίξει στον γκρεμό με μια έξοδο χωρίς συμφωνία».

«Πρέπει να προχωρήσουμε τώρα, να συσπειρώσουμε τον λαό και να εμποδίσουμε την έξοδο χωρίς συμφωνία και αν αυτό σημαίνει να επιστρέψει η εντολή στον λαό (για ένα δεύτερο δημοψήφισμα), τότε ας είναι», συμπλήρωσε.

Πηγή: efsyn.gr