Αιτούντες άσυλο που «καταχρώνται το σύστημα» και ανάγκη να «ανακτήσουμε τον έλεγχο»: η κυβέρνηση της Βρετανίας σκλήρυνε την αντιμεταναστευτική της ρητορική, δεσμευόμενη να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μάγχη αναζητώντας καταφύγιο στις αγγλικές ακτές.

Ads

«Δεν είναι ρατσιστικό (…) το να θέλουμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας. Δεν είναι φανατικός όποιος λέει ότι υπάρχουν πολλοί αιτούντες άσυλο που καταχρώνται το σύστημα». Στην πρώτη της ομιλία ως υπουργού Εσωτερικών η Σουέλα Μπρέιβερμαν έδωσε την Τρίτη τον τόνο στη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ, με τους συμμετέχοντες να τη χειροκροτούν όρθιοι.

Επικεφαλής του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών εδώ και ένα μήνα και παιδί Ινδών μεταναστών η 42χρονη υπερσυντηρητική εμφανίστηκε σκληρή απέναντι στους αιτούντες άσυλο που δεν απαντούν «στις ανάγκες της χώρας».

«Αν εισέλθετε παράνομα στη Βρετανία προερχόμενοι από μια ασφαλή χώρα, θα σταλείτε γρήγορα πίσω στη χώρα καταγωγή σας ή θα μετεγκατασταθείτε στη Ρουάντα, όπου θα εξεταστεί το αίτημά σας για παροχή ασύλου», δήλωσε.

Ads

Εδώ και πέριπου 10 χρόνια οι κυβερνήσεις των Συντηρητικών υπόσχονται να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στη χώρα.

Από την αρχή του έτους περισσότεροι από 33.500 άνθρωποι -αριθμός ρεκόρ- έκαναν τον επικίνδυνο διάπλου της Μάγχης με μικρά σκάφη. Περισσότεροι από τους μισούς προέρχονταν από το Αφγανιστάν (18%), την Αλβανία (18%) και το Ιράν (15%), σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών. Από το 2018 σχεδόν οι μισοί παράτυποι μετανάστες που φτάνουν στη Βρετανία είναι Ιρανοί και οι Ιρακινοί.