Η Μεγάλη Βρετανία έχει εκπονήσει τα πρώτα σχέδια για την οικονομική της πορεία, σε περίπτωση που η Σκωτία αποφασίσει στις 18 Σεπτεμβρίου την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής ανώτατης οικονομικής αρχής της χώρας, σχετικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησίας της Σκωτίας, το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε αναμέτρηση – θρίλερ.

Ads

«Έχουμε προχωρήσει σε έναν βασικό, έκτακτο σχεδιασμό», ανέφερε ο επικεφαλής της Αρχής Οικονομικής Διεύθυνσης, Τζον Γκρίφιθ Τζόουνς, στην επιτροπή Οικονομικών του βρετανικού κοινοβουλίου, παρόλο που χθες η βρετανική κυβέρνηση υποστήριζε ότι δεν έχει εκπονήσει κανένα σχέδιο ανατροπής των “ναι”.

Την ίδια ώρα, ακόμη μία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε εννέα ημέρες πριν την κάλπη δείχνει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να μάχονται στήθος με στήθος.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το ινστιτούτο TNS Scotland σε ένα δείγμα 900 συμμετεχόντων οι οπαδοί της ανεξαρτησίας φτάνουν στο 38% των ψήφων, ενώ στο 39% είναι οι ψηφοφόροι που έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο.  Οι αναποφάσιστοι αριθμούν το 23% των ερωτηθέντων.

Ads

Όσον αφορά την απευθείας ερώτηση για το «Ναι» ή «Όχι» στην ανεξαρτησία υπάρχει απόλυτη ισοψηφία με το 41% των ψήφων ενόψει του επερχόμενου δημοψηφίσματος στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι η προηγούμενη δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε την Κυριακή και η οποία έφερνε στη πρώτη θέση τους αυτονομιστές δεν ήταν «προπέτασμα καπνού».

Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι σε μια δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει και πάλι το ινστιτούτο TNS τον περασμένο μήνα, οι ενωτικοί είχαν ένα σαφές προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στο 45%.

«Αυτή η έρευνα δείχνει μια σημαντική αλλαγή στην πρόθεση ψήφου» δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου TNS, Τομ Κόστλι.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις, αλλά και οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της εκστρατείας θα προσπαθήσουν να πείσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους για τα οφέλη των εκστρατειών τους», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ του “όχι”, στην Σκωτία μεταβαίνουν οι επικεφαλής των τριών μεγαλύτερων βρετανικών κομμάτων. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και επικεφαλής των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, μαζί με τους επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ και των Φιλελεύθερων, Νικ Κλεγκ, σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν πως «υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν – αλλά υπάρχει κάτι που μας ενώνει παθιασμένα: το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερα να μείνει ενιαίο». «Θα κάνω τα πάντα για να κρατήσω το Ηνωμένο Βασίλειο ενωμένο», δήλωσε λίγο αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Από την άλλη, ο Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτε νέο στην προσφορά που έκανε το Λονδίνο να εκχωρήσει μεγαλύτερες εξουσίας στη Σκωτία και υποστήριξε ότι η εκστρατεία των ενωτικών καταρρέει ενόψει του δημοψηφίσματος της επόμενης εβδομάδας. «Η προσφορά εκχώρησης περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία την οποία υιοθέτησαν τα τρία μεγάλα κόμματα της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί ένα προχειρογραμμένο μη-σχέδιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτε νέο σε αυτό το πακέτο. Πρόκειται για μια επεξεργασία, μια παρουσίαση σε νέο περιτύλιγμα, μια αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος αυτών που μας έλεγαν την άνοιξη», δήλωσε ο Σάλμοντ προσθέτοντας ότι «εντέλει η εκστρατεία υπέρ του “όχι” διαλύεται. Θα κερδίσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα υπέρ της Σκωτίας».

Σε μια προσπάθεια υποστήριξης του Ντέιβιντ Κάμερον την τελευταία στιγμή, βέβαια, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να καταθέσει εκ νέου αίτημα για ένταξή της στην ΕΕ.