Νέες ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν χθες στη Βραζιλία, με το συγκεντρωμένο πλήθος να διαμαρτύρεται για την αποπομπή της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, κίνηση που πολλοί πολιτικοί αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει «πραξικόπημα». Κατά τις διαδηλώσεις σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει τους χιλιάδες διαδηλωτές.

Ads

Η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση του κύματος διαδηλώσεων εναντίον του νέου προέδρου Μισέλ Τέμερ αφότου ο συντηρητικός δικηγόρος ορκίστηκε την Τετάρτη διάδοχος της Ρουσέφ. 

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, στην οποία κάλεσαν οργανώσεις και συνδικάτα που πρόσκεινται στο κεντροαριστερό Κόμμα Εργαζομένων (PT) της Ρουσέφ, απαίτησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, φωνάζοντας το σύνθημα «έξω ο Τέμερ».

Ο Τέμερ θα αντικαταστήσει τη Ρουσέφ στο αξίωμα για το υπόλοιπο της θητείας της, ως τα τέλη του 2018, όταν θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ads

Καθώς η πορεία ολοκληρωνόταν και οι διαδηλωτές κινούνταν προς τις εισόδους του μετρό στο Σάο Πάολο, αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και να ξεσπάσουν συγκρούσεις. Η αστυνομία ανέφερε ότι αναγκάστηκε να επέμβει για να εμποδίσει βανδαλισμούς στο τέλος της πορείας.

Μικρότερου μεγέθους κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Τέμερ έγιναν χθες στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στην Κουριτσίμπα και άλλες πόλεις.