Σχεδόν 50 Βαθμούς Κελσίου έδειξε χθες ο υδράργυρος στη Βρετανική Kολούμπια με το φονικό κύμα καύσωνα να συνεχίζει να πλήττει την επαρχία του Καναδά από την περασμένη Παρασκευή οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 233 ανθρώπων.

Ads

Η επικεφαλής των ιατροδικαστών της καναδικής επαρχίας τόνισε ότι ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα είναι «χρονικά άνευ προηγουμένου». Η Λίζα Λαπόιντ επισήμανε στο CNN ότι οι καναδικές αρχές κατέγραψαν από την περασμένη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα τουλάχιστον 233 θανάτους επισημαίνοντας ότι «αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς τα δεδομένα συνεχίζουν να ενημερώνονται».

«Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν», τόνισε ο Στιβ Άντισον, εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ, σε ανακοίνωσή του. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στο χωριό Λίτον, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας: το θερμόμετρο έδειξε 49,5 ° Κελσίου, διευκρίνισε η καναδική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Ο υδράργυρος έδειχνε παράλληλα 42 βαθμούς στον χιονοδρομικό σταθμό Ουίσλερ, βόρεια του Βανκούβερ. «Η διάρκεια αυτού του καύσωνα είναι ανησυχητική, καθώς δεν καταγράφεται παρά ελάχιστη πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα . Το κύμα αυτό ζέστης-ρεκόρ αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων που συνδέονται με τη ζέστη», προειδοποίησε το καναδικό υπουργείο Περιβάλλοντος. Πέραν της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα εκδόθηκαν για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα, ανατολικότερα, καθώς και για τμήματα του βόρειου Καναδά, όπως η περιοχή του Γιούκον.

Ads

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιος Οργανισμός Μετωρολογίας: «Δεν υπάρχουν λόγια για τους 49,5 βαθμούς Κελσίου στον Καναδά»

«Βράζει» ο πλανήτης

Ο καύσωνας πλήττει επίσης αμερικανικές πόλεις νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ (Όρεγκον) και το Σιάτλ (στην πολιτεία Ουάσινγκτον), που είναι επίσης γνωστές για το κρύο, υγρό κλίμα τους. Οι θερμοκρασίες έσπασαν εκεί ρεκόρ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1940. Το θερμόμετρο έδειξε 46,1 ° Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6 ° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Στη Σιβηρία η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς κελσίου *, ενώ η Μόσχα πλήττεται επίσης από ένα πρωτοφανές για τα ιστορικά δεδομένα κύμα καύσωνα αυτή την εβδομάδα, καταγράφοντας θερμοκρασίες που είχαν να καταγραφούν εδώ και 120 και πλέον χρόνια την ίδια ημέρα του Ιουνίου και τις οποίες η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία Roshydromet αποδίδει στην κλιματική αλλαγή. Ο υδράργυρος άγγιξε τους 34,7 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και σε άλλες πόλεις.

Η υψηλότερη θερμοκρασία στην Μόσχα που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν 38 βαθμοί Κελσίου τον Ιούλιο του 2010, όταν ένα μεγάλο τμήμα της δυτικής Ρωσίας είχε πληγεί από μαζικό καύσωνα και μεγάλες πυρκαγιές. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, η Αγία Πετρούπολη, που βρίσκεται 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας, έχει επίσης πληγεί αυτόν τον μήνα από κύμα καύσωνα με την θερμοκρασία να φθάνει τους 34 βαθμούς Κελσίου — η υψηλότερη από το 1998.

(* Σημείωση – Το άρθρο έχει τροποποιηθεί: αρχικά αναφερόταν πως η θερμοκρασία στη Σιβηρία έφτασε μέχρι και τους 48 βαθμούς κελσίου, ωστόσο αυτή ήταν η θερμοκρασία εδάφους και όχι η θερμοκρασία αέρα σε επίπεδο εδάφους, η οποία αποτελεί και τον βασικό δείκτη για τη μέτρηση της θερμοκρασίας).