Τον περασμένο Σεπτέμβρη, το βίντεο που δείχνει μια εικονολήπτρια στην Ουγγαρία, να βάζει τρικλοποδιά σε έναν πρόσφυγα που με το παιδί του στην αγκαλιά έτρεχε για να γλιτώσει από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, είχε προκαλέσει την παγκόσμια κατακραυγή.

Ads

Έναν χρόνο μετά όμως, αυτή η ίδια εικονολήπτρια βραβεύτηκε από την ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας της, την ίδια στιγμή μάλιστα που ο πρόσφυγας – πρωταγωνιστής του βίντεο της ντροπής έχασε τη δουλειά που είχε βρει, ως προπονητής, στην Ισπανία.

Ένα ακροδεξιό βραβείο

Ήταν στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όταν πάνω από 1.000 πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Σερβίας, ζητώντας άσυλο, παραβίασαν τις κορδέλες της αστυνομίας και μπήκαν στην Ουγγαρία. Αφού πέρασαν τα σύνορα οι πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν τα παιδιά τους στα χέρια, άρχισαν να τρέχουν στα χωράφια με τους αστυνομικούς να τους καταδιώκουν.

Ads

Ένας από αυτούς ήταν και ο Osama Abdul Mohsen από τη Συρία, που έμελλε να γίνει παγκοσμίως γνωστός όταν η Petra Laszlo, εργαζόμενη στον τηλεοπτικό σταθμό N1TV, ο οποίος συνδέεται με το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικτου, του έβαλε τρικλοποδιά, για να τον πιάσει η αστυνομία και να εξασφαλίσει το «αποκλειστικό» ρεπορτάζ.

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η κίνηση της, η εικονολήπτρια απολύθηκε τελικά και σε βάρος της ασκήθηκε δίωξη με την κατηγορία της παραβίασης της ειρήνης.

Παρόλ’αυτά η «καταξίωση» που δεν κέρδισε από το κατάπτυστο ρεπορτάζ της στα σύνορα, ήρθε με ένα επίσης αμφιβόλου κατεύθυνσης ντοκιμαντέρ το οποίο μόνταρε εκείνη και σκηνοθέτησε ο άνδρας της. Το ντοκιμαντέρ αφορά την σοβιετική εισβολή στη χώρα το 1956 και αξιοσημείωτο είναι το ότι βραβεύτηκε σε ένα φεστιβάλ που οργανώθηκε από βουλευτή του κυβερνώντος, ακροδεξιού κόμματος Fidesz.

Την ίδια στιγμή στην Ισπανία…

Μετά την τρικλοποδιά της Ουγγαρέζας εικονολήπτριας, η δημοσιότητα που πήρε το θέμα οδήγησε τον Σύρο Osama Abdul Mohsen στην Ισπανία, όπου και προσελήφθη για να μάθει τα παιδιά να ρίχνουν κλωτσιές.. στη μπάλα.

Στον Mohsen που ήταν προπονητής ποδοσφαίρου στη Συρία, προσέφερε τότε δουλειά και στέγη η Εθνική Σχολή Προπονητών Ποδοσφαίρου της Ισπανίας (Cenafe).

Ωστόσο, χθες, έναν χρόνο περίπου μετά, η Cenafe ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο του Σύρου πρόσφυγα, καθώς δεν κατάφερε να μάθει Ισπανικά, και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη δουλειά του.

Ο πρόεδρος της σχολής, Μιγκέλ Άνχελ Γκαλάν, ξεκαθάρισε πως οι λόγοι της μη ανανέωσης του συμβολαίου του ήταν καθαρά επαγγελματικοί, αν και άφησε ανοιχτή την πόρτα να επιστρέψει τον Φεβρουάριο του 2017 «αν κατορθώσει να μάθει ισπανικά σε ικανοποιητικό επίπεδο».

Έτσι, την ίδια στιγμή που άλλοι παίρνουν βραβεία, εκείνος έμεινε άνεργος…