Ένας Βούλγαρος εθνικιστής ευρωβουλευτής χαιρέτησε ναζιστικά μέσα στην αίθουσα ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την Τετάρτη (16 Φεβρουαρίου), προκαλώντας οργή μετά την ομιλία του κατά τη διάρκεια συζήτησης για το κράτος δικαίου στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Ads

Όπως αναφέρει το Euractiv, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην έξοδο του Κοινοβουλίου, ο Angel Dzhambazki της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας ECR φαίνεται σε βίντεο από τη συζήτηση να γυρίζει και να τεντώνει το δεξί του χέρι μπροστά του για λίγα δευτερόλεπτα πριν αποχωρήσει.

«Δεν θα σας επιτρέψουμε ποτέ να μας λέτε τι να λέμε και τι να κάνουμε. Ζήτω η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, ο Όρμπαν, το Fidesz και η Ευρώπη των εθνών κρατών», είχε πει νωρίτερα στο κοινοβούλιο ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος VMRO.

Το VMRO, του οποίου ηγείται ο Krassimir Karakachanov, είναι ο νεότερος εταίρος του κόμματος GERB (που πρόσκειται στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) του πρώην πρωθυπουργού Boyko Borissov. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου το VMRO έλαβε μόνο το 1% των ψήφων και δεν εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο.

Ads

Ο Dzhambazki, όπως αναφέρει το Euractiv, είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα στο Twitter ως «έκτρωμα» την απόφαση της Τετάρτης του Δικαστηρίου της ΕΕ να επικυρώσει έναν μηχανισμό– που αμφισβητήθηκε από την Πολωνία και την Ουγγαρία- ο οποίος επιτρέπει το μπλοκάρισμα των κονδυλίων σε χώρες όπου σημειώνονται παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ιταλίδα Pina Picierno, δήλωσε ότι το θεσμικό όργανο «θα ελέγξει με τις κάμερες τι συνέβη σε αυτό το σημείο του Κοινοβουλίου, για να δει αν υπήρξε φασιστικός χαιρετισμός ή όχι». «Δεν επιτρέπουμε σε καμία περίπτωση φασιστικές χειρονομίες και σύμβολα. Αν αυτό έχει γίνει, είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα ληφθούν κυρώσεις», προειδοποίησε.

Ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής κυβέρνησης Clément Beaune, ο  οποίος ήταν παρών στο πλαίσιο της προεδρίας της χώρας του στην ΕΕ, χαρακτήρισε τη χειρονομία «σκανδαλώδη και εξοργιστική» στο Twitter.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola έγραψε στο Twitter ότι «ένας φασιστικός χαιρετισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτος για μένα – πάντα και παντού». «Προσβάλλει εμένα και όλους τους άλλους στην Ευρώπη», πρόσθεσε. «Εμείς υποστηρίζουμε το αντίθετο. Είμαστε η Βουλή της δημοκρατίας. Αυτή η χειρονομία προέρχεται από το πιο σκοτεινό κεφάλαιο της ιστορίας μας και πρέπει να μείνει εκεί».

«Ατυχές γεγονός»…

Πολλές ώρες αργότερα, ο ίδιος ο εθνικιστής Ευρωβουλευτής της Βουλγαρίας Άνγκελ Τζαμπάζκι και μέλος του κόμματος VMRO, μιλώντας στο Euronews, έκανε λόγο για ένα «ατυχές γεγονός είναι απλά μία μεγάλη παρεξήγηση»,

Συγκεκριμένα, ο ίδιος φέρεται να έστειλε επιστολή στους συναδέλφους του Ευρωβουλευτές, υπερασπιζόμενος τον εαυτό του κάνοντας λόγο για «συκοφαντία και δυσφήμιση» και πως αντιμετώπισε τις κατηγορίες για ναζιστικό χαιρετισμό «με δυσπιστία» αλλά και ότι «είναι σοκαρισμένος». «Απλά ήθελα να κάνω μία ταπεινή χειρονομία προς το προεδρείο. Σκεφτείτε την έκπληξή μου, να κατηγορηθώ για ναζιστικό χαιρετισμό», είπε.