Το κόμμα VMRO της Βόρειας Μακεδονίας κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις τοπικές εκλογές στην χώρα με αποτέλεσμα να ζητάει πρόωρες εκλογές. Ο Ζόραν Ζάεφ μετά την ήττα των Σοσιαλδημοκρατών έκανε γνωστή την πρόθεση του να παραιτηθεί από το αξίωμα του. 

Ads

Το VMRO είναι κόμμα που κατατάσσεται στην δεξιά και καταψήφισε την συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας. Ο πρόεδρος του, Χριστιάν Μίτσοσκι έκανε δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ότι οι πρόωρες εκλογές είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί μία σταθερή κυβέρνηση που θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ωστόσο, τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση Ζάεφ δήλωσαν πως στηρίζουν ακόμη την κυβέρνηση και ότι είναι κατά των βουλευτικών εκλογών.

Συγκεκριμένα αναφέρουν στην ανακοίνωση τους ότι «Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού επιβεβαιώνουν από κοινού ότι η Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες της χώρας δεν χρειάζονται πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς τέτοιες εκλογές απλώς θα οδηγούσαν τη χώρα σε κρίση πολιτική, οικονομική, κοινωνική και ασφάλειας, και θα λειτουργούσαν επίσης ως τροχοπέδη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας».

Ads

Όσον αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μίτσοσκι ανέφερε ότι η συμφωνία είναι μία πραγματικότητα που δεν του αρέσει και αν βρεθεί στην εξουσία θέλει να την αλλάξει, ενώ πρόσθεσε ότι αν αυτή, όμως, δεν γίνεται σεβαστή θα υπάρξει πρόβλημα.

Η παραίτηση Ζάεφ

Επιπλέον, ο Ζάεφ, κατά τις δηλώσεις της παραίτησης του που έκανε την Κυριακή τόνισε πως η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμη 2,5 χρόνια θητείας και πρέπει να συνεχίσει το έργο της. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μέχρι στιγμής, ο Ζόραν Ζάεφ δεν έχει υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, ο Ζάεφ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής τις προσεχείς ημέρες.