Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο της αιματηρής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ (Akbarzhon Jalilov),που γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν, το 1995.

Ads

Το Κιργιστάν, μια κυρίως μουσουλμανική χώρα της Κεντρικής Ασίας, είναι στενός πολιτικός σύμμαχος της Ρωσίας και φιλοξενεί ρωσική στρατιωτική βάση. Ήταν μέρος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1991.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες ως προς το αν πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας.

Τα κρατικά ΜΜΕ του Κιργιστάν σημειώνουν πως οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας βρίσκονται σε «επαφή με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για περαιτέρω έρευνες».

Ads

Εν τω μεταξύ τους 14 φθάνουν πλέον οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, καθώς τρεις άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους. Επί τόπου σκοτώθηκαν 11, ενώ οι τραυματίες φθάνουν τους 45.

image

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε στον σταθμό του μετρό όπου διαπράχθηκε η επίθεση και απέθεσε λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Νωρίτερα, ο Πούτιν προέδρευσε μιας έκτακτης συνεδρίασης των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αγία Πετρούπολη.

image

image

Η επίθεση διαπράχθηκε λίγο καιρό αφότου η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κάλεσε να γίνουν επιθέσεις στη Ρωσία εξαιτίας της επέμβασής της για να υποστηρίξει τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015.

Στον πιο πρόσφατο απολογισμό της επίθεσης, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία κάνει λόγο για 11 νεκρούς και 45 τραυματίες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Νωρίτερα η υπουργός Υγείας Βερόνικα Σκβαρτσόβα είχε αναφερθεί μιλώντας στη δημόσια ρωσική τηλεόραση σε δέκα θανάτους: επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, ένας μέσα σε ασθενοφόρο και δύο στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν.

Συλλυπητήρια Τραμπ στον Πούτιν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της βομβιστικής ενέργειας στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης που σκότωσε 11 άτομα και τραυμάτισε 45, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ προσέφερε την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών στην αντιμετώπιση της επίθεσης και στην προσαγωγή των υπεύθυνων στη δικαιοσύνη”, έγραφε η δήλωση. “Ο Τραμπ και ο Πρόεδρος Πούτιν συμφώνησαν ότι η τρομοκρατία πρέπει να ηττηθεί αποφασιστικά και γρήγορα», είπε επίσης

Καταδικάζει ο ευρωπαϊκός Τύπος

Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος καταδικάζει το αποτρόπαιο τρομοκρατικό χτύπημα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Οι εφημερίδες έχουν αφιερώσει εκτενή άρθρα και ρεπορτάζ ενώ σε όλες η επίθεση στο μετρό βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο.

Ο Independent κάνει λόγο για «Τρόμο στο μετρό της Ρωσίας», η Ισπανική El Pais μιλά για «Σφαγή στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης,» η πορτογαλική Jornal de Noticias κάνει λόγο για«Τρομοκρατική επίθεση με 11 νεκρούς», ενώ η γερμανική Frankfurter Allgemeine αναφέρει μεταξύ άλλων τις δηλώσεις Μέρκελ η οποία μίλησε για «πράξεις βαρβάρων.»

Στο Τελ Αβίβ το δημαρχείο φωτίστηκε στα χρώματα της Ρωσικής σημαίας ως ένδειξη συμπαράστασης στο πένθος στο οποίο βυθίστηκε η χώρα.

Διαβάστε επίσης: