Επίθεση σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης στην Ρωσία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 37 τραυματίες. Και επίσημα η Μόσχα ανακοίνωσε πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Οι ρωσικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για δύο άτομα. 

Ads

Αν και αρχικά μερίδα ρωσικών μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο εκρήξεις, τελικά η αντιτρομοκρατική υπήρεσια επιβεβαίωσε πως η έκρηξη ήταν μόνο μία. Όπως διαπιστώθηκε, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν συρμό τη στιγμή που βρισκόταν ανάμεσα σε δύο σταθμούς, τον Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στα νοτιοδυτικά της πόλης. Σημειώνεται πως πρόκειται για μια περιοχή με πολλά πανεπιστήμια και πολλούς φοιτητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν το μετρό ως βασικό μέσο μετακίνησης. 

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και το μετρό της πόλης. Μέτρα ελήφθησαν και στο μετρό της Μόσχας, για την περίπτωση που εκδηλωνόταν επίθεση και στην πρωτεύουσα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν 11 νεκροί, ενώ ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και παιδιά. Η ρωσική αντιτρομοκρατική ανακοίνωσε ότι εντόπισε και εξουδετέρωσε μια βόμβα και σε δεύτερο σταθμό του μετρό της Αγίας Πετρούπολης και ειδικότερα στην πλατεία της Εξέγερσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται οι βόμβες ήταν διασποράς, είχαν δηλαδή σφαιρίδια, καρφιά και άλλα μεταλλικά αντικείμενα ώστε να αυξήσουν την ακτίνα δράση τους. Στην παρακάτω φωτογραφία, που δημοσίευσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, εμφανίζεται η βόμβα που εντοπίστηκε στην πλατεία της Εξέγερσης. Πυροτεχνουργοί αφού την εξουδετέρωσαν εντόπισαν και τα εκατοντάδες σφαιρίδια που είχαν τοποθετήσει οι τρομοκράτες μέσα στη βαλίτσα. 

Ads

image
 

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με ανάρτησή του στο facebook μίλησε ευθέως για «τρομοκρατική επίθεση». «Αυτοί που τραυματίστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη, θα λάβουν όλη την απαραίτητη βοήθεια. Εχουν δοθεί όλες οι εντολές στα υπουργεία Υγείας και Εκτάκτων Καταστάσεων. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων. Ο πόνος είναι κοινός» ανέφερε.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βίκτωρ Οζεροφ, δήλωσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν σε αυτό, κυρίως το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στους εκρηκτικούς μηχανισμούς». Σύμφωνα με το Russia Today και η Γενική Εισαγγελία κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Επιβεβαίωσε ακόμη ότι στην πλατεία της Εξέγερσης της Αγίας Πετρούπολης βρέθηκε ακόμη ένας εκρηκτικός μηχανισμός που δεν εξερράγη. Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Ομοσπονδιακή Γενική Εισαγγελία αναφέρει, πως η Γενική Εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση.

Σημειώνεται πως το Ισλαμικό Κράτος είχε ζητήσει από τους υποστηρικτές του να πλήξουν τη Ρωσία, όταν ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στη Συρία, τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ανακοινώσει κατ’ επανάληψη ότι έχουν εξαρθρώσει τζιχαντιστικούς πυρήνες που σκόπευαν να πλήξουν τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη. Άλλες πληροφορίες από τη Ρωσία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στην επίθεση να εμπλέκονται και Ουκρανοί, λόγω της κρίσης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας τη Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ό,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον». Ο Αλεξάντρ Κουρενόι, είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές” και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν

Ζωντανή μετάδοση από το RT

image

image

image

image

image

image

image