Ως επικεφαλής της Γκεστάπο, της περιβόητης μυστικής αστυνομίας του Χίτλερ, ο Χάινριχ Μιούλερ, έκανε ορισμένα από τα χειρότερα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος. Μέχρι σήμερα η τύχη του αγνοείτο. Αλλά η Bild ισχυρίζεται ότι είναι θαμμένος στο εβραϊκό νεκροταφείο του Βερολίνου ήδη από το 1945.

Ads

 
Το 1939 ο Μιούλερ είχε αναμειχθεί προσωπικά στην εξόντωση Εβραίων και ήταν παρών στην Διάσκεψη της Βάνζεε το 1942, όπου και υπογράφηκε η Τελική Λύση (απόφαση για την εξόντωση του εβραϊκού πληθυσμού).
 
Τώρα, η γερμανική Bild σε άρθρο της γράφει ότι ο Μιούλερ είναι θαμμένος στο εβραϊκό νεκροταφείο της συνοικίας Μίτε στο Βερολίνο ήδη από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Μνημείου της Γερμανικής Αντίστασης, Γιοχάνες Τάχελ, ο Μιούλερ δεν επιβίωσε τον πόλεμο – κάτι που υποστήριζε και ο υφιστάμενός του, ο Αδόλφος Έιχμαν. «Είχε θαφτεί σε ένα μαζικό τάφο το 1945 στο νεκροταφείο του Μίτε στο Βερολίνο», είπε ο ίδιος στην Bild, που σημειώνει ότι ο Τάχελ έχει βρει αρχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του.
 
Πως ένας πολλά υποσχόμενος ναζί θάφτηκε σε ένα εβραϊκό νεκροταφείο δεν είναι σίγουρο, διερωτάται το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
 
Όταν ο Έιχμαν, αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, συνελήφθη στην Αργεντινή το 1960 και οδηγήθηκε στο Ισραήλ για να δικαστεί, είχε πει στους ανακριτές ότι θεωρούσε πως ο Μιούλερ ήταν ζωντανός. Αρχεία της Ομοσπονδιακής Υπερεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας έδειξαν πως και ξένες μυστικές υπηρεσίες τον είχαν για χρόνια ζωντανό. Το καλοκαίρι του 1949, θεωρείτο πως κρυβόταν στην τσεχική πόλη Καρλόβι Βάρι. Το Spiegel επίσης παραδέχεται πως την δεκαετία του 1960 είχε μεταδώσει ότι ο Μιούλερ ήταν ζωντανός.
 
image«Οι ξένες υπηρεσίες κάνουν τρομερό λάθος», επιμένει ο Τάχελ, που υποστήριξε ακόμη ότι το σώμα του αρχηγού της Γκεστάπο είχε βρεθεί τον Αύγουστο του 1945 από τις συμμαχικές δυνάμεις σε ένα πρόχειρο νεκροταφείο δίπλα στο Υπουργείο Αεροπορίας του Τρίτου Ράιχ.
 
Βάσει ιστορικών αρχείων, ο εγκληματίας πολέμου είχε όντως βρεθεί τότε. Ο Τάχελ περιγράφει πως ο Μιούλερ φορούσε την στολή του αξιωματικού (φωτό αριστερά) στην τσέπη της οποίας ήταν η υπηρεσιακή του ταυτότητα.
 
Ο Ντίτερ Γκράουμαν, ο επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στην Γερμανία αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς. «Το γεγονός ότι ένας από τους πιο βίαιους σαδιστές ναζί είναι θαμμένος σε εβραϊκό νεκροταφείο από οποιοδήποτε άλλο μέρος αποτελεί κατάφωρο ψέμα», είπε στην εφημερίδα και πρόσθεσε ότι «ατιμάζεται η μνήμη των θυμάτων».