Οριακή αναμέτρηση σοσιαλδημοκρατών-ακροδεξιάς αναμενόταν στις τοπικές εκλογές της Βιέννης, ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, αν και με μειωμένα ποσοστά από τις προηγούμενες εκλογές, πέτυχαν μια καθαρή νίκη διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις. Η διαφορά τους από την ακροδεξιά, που ήρθε στη δεύτερη θέση, ανήλθε σε εννέα ποσοστιαίες μονάδες. 

Ads

Σύμφωνα με το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPÖ) του, εδώ και 21 χρόνια δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στη Βιέννη, Μίχαελ Χόιπλ, αποσπά ποσοστό 39,5% και 44 έδρες, έναντι 44,3% στις τελευταίες εκλογές το 2010, ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ) 31%(25,8%) και 34 έδρες. Σημειώνεται πως οι δημοσκοπήσεις έφεραν τα δύο κόμματα να βρίσκονται σε απόσταση μόλις μίας εκατοστιαίας μονάδας, το Σοσιαλδημοκρατικό στο 36% και στο 35% το Κόμμα των Ελευθέρων.

Στην τρίτη από την τέταρτη θέση, με ποσοστό 11,7% (έναντι του 12,6%) περνούν οι Πράσινοι της ελληνικής καταγωγής έως τώρα αντιδημάρχου, Μαρίας Βασιλάκου, που βρίσκονται από τον Οκτώβριο του 2010 σε κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μίχαελ Χόιπλ. Οι Πράσινοι, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, ξεπερνούν για πρώτη φορά το άλλοτε κραταιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP), που το 1983 είχε συγκεντρώσει το 34% των ψήφων, αλλά φέτος περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά και ειδικότερα στο  συγκέντρωσε 9,3% (έναντι 14% το 2010). Τέλος το νεοεμφανιζόμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα NEOS, απέσπασε ποσοστό 6,2%. Το ΝΕΟΣ ιδρύθηκε μόλις το 2012 και φαίνεται να επιτυγχάνει την είσοδό του στην τοπική Βουλή. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που μία νέοϊδρυθείσα πολιτική δύναμη καταφέρνει να μπει στο τοπικό Κοινοβούλιο της Βιέννης. 

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται πολύ πιθανή η συνέχιση του σημερινού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων. Ειδικότερα στο σύνολο των 100 εδρών στην τοπική Βουλή που είναι συγχρόνως και το δημοτικό συμβούλιο της αυστριακής πρωτεύουσας, οι Σοσιαλδημοκράτες θα διαθέτουν στο μέλλον 44 έδρες έναντι των 49 μέχρι τώρα, οι Ελεύθεροι 34 (αντί των 27), οι Πράσινοι 10 (αντί 11), το Λαϊκό Κόμμα 7 (αντί των 13) και το ΝΕΟΣ 5 έδρες.

Ads

Όπως γράφει η Deutsche Welle μέχρι την τελευταία στιγμή οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μάχη «στήθος με στήθος» ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και στους «Ελεύθερους», ωστόσο διαψεύστηκαν. Σε περίπτωση που οι ακροδεξιοί εξέλεγαν Δήμαρχο τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, πρόεδρο του κόμματος, τότε θα ήταν η πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που οι σοσιαλδημοκράτες θα έχαναν τον δήμο της Βιέννης. Πάντως ο Στράχε και η ακροδεξιά καταγράφουν ένα από τα καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του κόμματος.

Στο δημοσίευμα της Deutsche Welle επισημαίνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες ο Στράχε είχε επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην προσφυγική κρίση, που επηρεάζει και την Αυστρία ως χώρα υποδοχής. Ήδη πριν από δύο εβδομάδες η στρατηγική ακραίας εκμετάλλευσης της προσφυγικής κρίσης οδήγησε τους «Ελευθέρους» σε εντυπωσιακή νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν το ποσοστό τους, από 15,3% (το 2009) σε 30,4%. Έναν ανάλογο εκλογικό «θρίαμβο» περίμεναν και στις σημερινές εκλογές στη Βιέννη με βάση τις δημοσκοπήσεις. Αλλά όπως δηλώνει στην αυστριακή τηλεόραση ο Γιόχαν Χέρτσογκ, μέλος του FPÖ από το 1969, «είναι το καλύτερο αποτέλεσμα του κόμματος στη Βιέννη. Θυμάμαι εποχές που παίρναμε 5% σε αυτήν τη πόλη».