Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκίνησε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Monusco) ύστερα από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών από κυανόκρανους.

Ads

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παραιτήθηκε μετά τις καταγγελίες για την αποτρόπαιη δράση των στρατιωτών του, οι οποίοι κατηγορούνται πως βίασαν μικρά κορίτσια.

Η εκστρατεία γίνεται μέσω του ιστοτόπου της Monusco, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter και μέσω της σελίδας του ραδιοφωνικού σταθμού Okapi στο Facebook.

Μέσω της εκστρατείας στέλνεται μήνυμα «μηδενικής ανοχής» προς το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του ΟΗΕ που εμπλέκεται σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης μικρών παιδιών. «Θα μπορούσε να είναι κόρη σου. Μην έχετε σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά!», αναφέρεται σε μια από τις αφίσες της εκστρατείας. Σε άλλη αφίσα ένας άνδρας που φοράει το κράνος του ΟΗΕ βρίσκεται μέσα σε ένα κελί με γυρισμένη την πλάτη του. «Οι σεξουαλικές σχέσεις με ανηλίκους είναι έγκλημα», γράφει η λεζάντα.

Ads

image

image

image

Πηγή της Monusco η οποία ρωτήθηκε για το θέμα, είπε ότι η εκστρατεία είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό, στο πλαίσιο των ενεργειών πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και δεν σχετίζεται με την υπόθεση που οδήγησε στην παραίτηση του στρατηγού Μπαμπακάρ Γκαγέ, του επικεφαλής της Αποστολή του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Minusca).

Ο Σενεγαλέζος στρατηγός υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής και της Monusco. Οι άνδρες της Monusco κατηγορούνται συχνά για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. Τον Φεβρουάριο του 2005, ο ΟΗΕ απαγόρευσε στους κυανόκρανους να έχουν σχέσεις με Κογκολέζους αφού αποκαλύφθηκε η σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών ηλικίας μόλις 13 ετών.