«Από έναν εταίρο όπως η Τουρκία, ο οποίος εδώ και δεκαετίες θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, πρέπει και μπορεί κανείς να περιμένει να υπάρχει μια κοινή αντίληψη για ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα ελευθερίας και σε αυτά περιλαμβάνεται και η ελευθερία του Τύπου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, αναφερόμενος στην επιβολή λογοκριτών στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Zaman.

Ads

«Θα ήταν σωστό να προσεγγίσουμε τώρα αυτά τα ενταξιακά Κεφάλαια με την Τουρκία, τα οποία αφορούν ακριβώς αυτά τα θέματα, που και για τις δύο πλευρές είναι τόσο σημαντικά, της ελευθερίας έκφρασης και γνώμης, σε μια προσπάθεια να σημειωθεί κάποια πρόοδος», επεσήμανε ο ίδιος.

Από την πλευρά της καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς επισήμανε ότι η ελευθερία του Τύπου και οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων έχουν «πολύ μεγάλη σημασία» για την γερμανική κυβέρνηση και αποτελούν «ξανά και ξανά» αντικείμενο των συζητήσεων με την Τουρκία. «Η καγκελάριος το έκανε κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα και μπορείτε να θεωρείτε ότι αυτό το θέμα ήταν στην ημερήσια διάταξη της πρόσφατης συνομιλίας της καγκελαρίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό», δήλωσε η Βιρτς.