«Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας εξακολουθεί να είναι απαραίτητη για τη Γερμανία», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ads

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, θα προτείνει την περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, μόνο αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις απαιτήσεις όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έως τον Οκτώβριο και η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος είναι επιτυχής.

«Δεν μπορώ να δώσω ακριβές χρονοδιάγραμμα για το είδος της ελάφρυνσης χρέους ή την πορεία», ανέφερε – μεταξύ άλλων –  ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Φόβοι για «αποστασίες» στο κόμμα της Μέρκελ

Ads

Εν τω μεταξύ τριγμούς προκαλεί το ελληνικό πρόγραμμα στους κόλπους του γερμανικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), με το υψηλόβαθμο στέλεχός του, τον Μίκαελ Φουκς να εκφράζει φόβους ότι πιθανόν να υπάρξουν βουλευτές που δεν θα εγκρίνουν το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, εν μέσω της αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο Μνημόνιο.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg TV, ο κ. Φουκς είπε χαρακτηριστικά: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θεωρείται ουσιαστικής σημασίας για τους βουλευτές του κόμματος της Μέρκελ. Αν συμφωνήσει το ΔΝΤ, εάν το ΔΝΤ πει πραγματικά «ναι», έρθουμε σε συμφωνία τον Σεπτέμβριο και συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την Ελλάδα το επόμενο έτος, τότε φυσικά θα ψηφίσω υπέρ. Το ΔΝΤ είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για όλους μας».