Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, και απέκλεισαν μια σημαντική γέφυρα την Παρασκευή (12/5), στη δεύτερη μεγάλη διαμαρτυρία μετά τους δύο μαζικούς πυροβολισμούς που συγκλόνισαν τη βαλκανική χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο 17 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Ads

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου πριν περάσουν από την έδρα της κυβέρνησης και απέκλεισαν μια γέφυρα του αυτοκινητόδρομου που διασχίζει τον ποταμό Σάβα.

Στην κεφαλή της πορείας υπήρχε ένα μαύρο πανό που έγραφε «Σερβία κατά της βίας», υπό τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας.

Καθώς οι διαδηλωτές περνούσαν από τα κυβερνητικά κτίρια, πολλοί φώναζαν συνθήματα που αποδοκίμαζαν τον λαϊκιστή πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον οποίο κατηγορούν ότι δημιούργησε μια ατμόσφαιρα απελπισίας και διχασμού στη χώρα, η οποία, όπως λένε, οδήγησε έμμεσα στους μαζικούς πυροβολισμούς.

Ads

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επέκριναν τον αποκλεισμό της γέφυρας, με την ημερήσια εφημερίδα Novosti να αναφέρει ότι «η παρενόχληση έχει αρχίσει, οι χούλιγκανς έχουν αποκλείσει τη γέφυρα».

Ωστόσο, ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Σρντιάν Μιλιβόγεβιτς δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό N1 ότι «πρόκειται για μια μάχη επιβίωσης». «Αν ο πρόεδρος δεν καταλαβαίνει τον λαό του, είναι καιρός να παραιτηθεί» είπε.

Πριν από τη διαμαρτυρία, ο Βούτσιτς, ο οποίος κατέχει σχεδόν όλους τους μοχλούς της εξουσίας, δήλωσε ότι αυτή ισοδυναμεί με «βία στην πολιτική» και «παρενόχληση» των πολιτών. Είπε όμως ότι η αστυνομία δεν θα εμπλακεί “εκτός αν κινδυνεύουν οι ζωές των ανθρώπων”.

«Τι τους δίνει το δικαίωμα να εμποδίζουν την κανονική ζωή άλλων ανθρώπων;», δήλωσε ο Βούτσιτς, ο οποίος κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι «καταχράστηκαν την τραγωδία» μετά τους πυροβολισμούς που συγκλόνισαν βαθιά τη χώρα.

«Παρενοχλούν τους πολίτες και δεν τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν», τόνισε ο Βούτσιτς. «Αλλά δεν μας αρέσει να χτυπάμε τους διαδηλωτές, όπως κάνουν η Γαλλία και η Γερμανία», σημείωσε.

Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε σχεδόν μια εβδομάδα μετά από μια προηγούμενη διαμαρτυρία στο Βελιγράδι που συγκέντρωσε επίσης χιλιάδες κόσμου και διαδηλώσεις σε μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη τη χώρα. Σε εκείνη τη διαμαρτυρία, οι διαδηλωτές απαίτησαν τις παραιτήσεις υπουργών της κυβέρνησης και την ανάκληση των αδειών εκπομπής δύο φιλοκυβερνητικών ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που προωθούν τη βία. Συχνά φιλοξενούν καταδικασμένους ή εγκληματίες πολέμου στα προγράμματά τους.

Τα δύο περιστατικά πυροβολισμών συνέβησαν με διαφορά δύο ημερών και άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς και 21 τραυματίες. Στις 3 Μαΐου, ένα 13χρονο αγόρι χρησιμοποίησε το όπλο του πατέρα του για να ανοίξει πυρ στο σχολείο του στο κεντρικό Βελιγράδι. Την επόμενη ημέρα, περίπου 60 χιλιόμετρα νότια της σερβικής πρωτεύουσας, ένας νεαρός 21 ετών, γιος στρατιωτικού, άνοιξε πυρ με αυτόματο τουφέκι μέσα από εν κινήσει όχημα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη λαϊκιστική κυβέρνηση του Βούτσιτς ότι τροφοδοτεί τη μισαλλοδοξία και τη ρητορική μίσους, ενώ έχει καταλάβει όλους τους θεσμούς. Ο Βούτσιτς το έχει αρνηθεί αυτό. Έχει συγκαλέσει τη δική του συγκέντρωση για τις 26 Μαΐου στο Βελιγράδι, η οποία, όπως είπε, θα είναι η «μεγαλύτερη που έγινε ποτέ».

«Δεν οργανώνουμε αυθόρμητες συγκεντρώσεις για να παίξουμε με τα συναισθήματα των ανθρώπων. Το δικό μας θα είναι ένα συλλαλητήριο ενότητας, όταν θα ανακοινώσουμε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις», υπογράμμισε ο Βούτσιτς.

*Με πληροφορίες από Associated Press