Νέο βαρύ πρόστιμο επιβλήθηκε στη Novartis για τις αθέμιτες πρακτικές της, αυτή τη φορά από τη Γαλλία.

Ads

Μετά το πρόστιμο – μαμούθ που θα πληρώσει ο φαρμακευτικός κολοσσός έπειτα από συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές, ύψους 678 εκατομμυρίων δολαρίων, για υπόθεση που αφορά πανάκριβα δώρα σε ιατρούς με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση φαρμάκων της και τον επίσης συμβιβασμό για πληρωμή προστίμου 310 εκατομμυρίων δολαρίων πάλι με τις αμερικανικές αρχές για αθέμιτες πρακτικές σε Ελλάδα, Νότια Κορέα και Βιετνάμ, η γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλλε στη Novartis πρόστιμο 385 εκατ. ευρώ για νόθευση ανταγωνισμού σχετικά με το φάρμακο Lucentis, που αθέμιτα προωθούσε έναντι του πολύ φθηνότερου Avastin.

Το σκάνδαλο Novartis έπληξε τη Γαλλία το 2012 και αφορούσε πάνω από ένα εκατομμύριο Γάλλους και ένα ποσό κοντά στα 800 εκατομμύρια ευρώ που χρεώθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Το ίδιο φάρμακο, το Lucentis, περιλαμβάνεται στην υπόθεση υπερτιμολογήσεων 4 φαρμάκων της Novartis επί θητείας του Ανδρέα Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας, από τον Απρίλιο του 2011 έως τον Μάιο του 2012, υπόθεση για την οποία του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το Lucentis των 2,3 mg έλαβε χονδρική τιμή 914,66 ευρώ αντί για την χονδρική τιμή 887,3 ευρώ την οποία έπρεπε να λάβει.

Ads