Η τουρκική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία του Ναμπίλ Φαντλί, του 28χρονου Σαουδάραβα καμικάζι, που στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ ανάμεσα στο Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά κόστισε τη ζωή σε δέκα ανθρώπους -όλοι Γερμανοί πολίτες- και τον τραυματισμό τουλάχιστον δεκαπέντε.

Ads

Ο 28χρονος βομβιστής είχε μπει στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου από τη Συρία και είχε εμφανιστεί σε τμήμα καταγραφής αλλοδαπών στο Ζειτινμπουρνού.

Μάλιστα, όπως γράφει η τουρκική Zaman η φωτογραφία τραβήχτηκε μόλις μία εβδομάδα πριν την επίθεση αυτοκτονίας, προκαλώντας εικασίες όπως γράφει η εφημερίδα ότι, ο άνδρας ήταν υπό παρακολούθηση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά παρά ταύτα κατάφερε να υλοποιήσει το σχέδιο του. 

Η τουρκική αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 9 υπόπτων σε Άδανα και Σμύρνη, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις Ρώσοι υπήκοοι, οι οποίοι φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά σε -κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για να παραλάβει τις σορούς των νεκρών συμπολιτών- δήλωσε ωστόσο, ότι «ο καμικάζι δεν περιλαμβάνεται στις λίστες με τα πρόσωπα που σχετίζονται με τζιχαντιστική δράση».
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια γυναίκα που βρίσκεται ήδη υπό κράτηση στην Τουρκία και εικάζεται ότι έχει σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.