Ads

Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, το Μπρισμπέιν, απειλείται πλέον από την άνοδο των υδάτων εξαιτίας των πλημμυρών που πλήττουν τη χώρα. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι κάτοικοι του Μπρισμπέιν, πρέπει να αναμένουν καταστροφικές πλημμύρες τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Κάμπελ Νιούμαν. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους η στάθμη των υδάτων του ποταμού ανέβηκε κατά 1,5 μέτρα μέσα σε μια ώρα.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, ενώ τουλάχιστον 70 αγνοούνται. Οι νεκροί από την ημέρα που ξέσπασε η θεομηνία είναι τουλάχιστον 13, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Η πρωθυπουργός της πολιτείας του Κουίνσλαντ Αννα Μπλάι προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ίσως αυξηθεί.

Το βράδυ της Δευτέρας παρασύρθηκαν πεζοί και αυτοκίνητα εξαιτίας ισχυρής καταιγίδας που πλημμύρισε τους δρόμους της Τουγούμπα, δυτικά του Μπρίσμπεϊν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρων από τις στέγες των σπιτιών τους, όπου είχαν καταφύγει, αλλά υπάρχουν δεκάδες αγνοούμενοι.

Ads

Εκτιμάται ότι περίπου 6.500 σπίτια και καταστήματα αναμένεται να πλημμυρίσουν στην πρωτεύουσα του βόρειου Κουίνσλαντ, πληθυσμού δύο εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει πληγεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από τις μεγαλύτερες πλημμύρες τελευταίων πενήντα ετών. Ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονταν στο κέντρο της πόλης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι την εγκαταλείπουν.

Περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν πληγεί από τις τροπικές καταιγίδες που πλήττουν την περιοχή από το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις αρχές εννέα νεκροί και 66 αγνοούμενοι είναι ο έως τώρα απολογισμός των πλημμυρών που πλήττουν τη βορειοδυτική Αυστραλία.

Οι οικονομικές επιπτώσεις

Οι οικονομικές επιπτώσεις από τις καταστροφές είναι τεράστιες, ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος των ζημιών φτάνει τα 6 δισ. δολάρια Αυστραλίας. Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε, όμως, ότι οι πλημμύρες δεν θα επηρεάσουν το αναμενόμενο πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2012-13.

Ο αντίκτυπος από τις καταστροφές των σιτηρών είναι ήδη αισθητός στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η Αυστραλία είναι η τέταρτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι νέες ανατιμήσεις θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη αυξημένες -κατά 45% από τις αρχές του έτους- τιμές τόσο στα σιτηρά, όσο και στα φρούτα και λαχανικά. Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στις εξαγωγές της χώρας, που πλήττονται από την αναστολή της λειτουργίας πολλών ανθρακωρυχείων.

Επιπλέον, δεδομένου ότι έχει διακοπεί η λειτουργία λιμανιών, αεροδρομίων και σιδηροδρόμων στις πληγείσες περιοχές, υπολογίζεται ότι τα εμπορεύματα θα παραμείνουν στις αποθήκες για δύο εβδομάδες ακόμα, γεγονός που μεταφράζεται σε κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κράτος.