Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.079 συνελήφθησαν στις σημερινές διαδηλώσεις στην Αίγυπτος, κατά την τρίτη επέτειο από την εξέγερση που οδήγησε στην απομάκρυνση του πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Στο Κάιρο, σύμφωνα με το Reuters, η αστυνομία έκανε χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος. Στο μεταξύ, νέα έκρηξη σημειώθηκε εναντίον αστυνομικού κτιρίου στο Σουέζ.

Ads

Τα θύματα έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα σημεία της Αιγύπτου. Στο Κάιρο έπεσαν νεκροί 26 διαδηλωτές. Στη νότια πόλη Μίνια, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι και σε δυνάμεις ασφαλείας. Στην Αλεξάνδρεια, μία γυναίκα σκοτώθηκε σε συγκρούσεις υποστηρικτών του Μόρσι και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που έχει απαγορευτεί από τη μεταβατική κυβέρνηση, είχαν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ζητώντας από τους οπαδους τους να παραμείνουν στους δρόμους επί  18 ημέρες, όσο δηλαδή διήρκεσε η εξέγερση του 2011.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών είχε καλέσει τους Αιγύπτιους να βγουν μαζικά στους δρόμους σήμερα για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση. Είχε προειδοποιήσει δε ότι οι δυνάμεις της τάξης θα απαντήσουν με αποφασιστικότητα σε οποιαδήποτε απόπειρα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» να σαμποτάρουν τις εκδηλώσεις

Ads

Στο Κάιρο, αστυνομικοί και στρατιώτες είχαν αποκλείσει τις κεντρικές πλατείες, ανάμεσά τους και την Ταχρίρ, επίκεντρο της εξέγερσης που άρχισε στις 25 Ιανουαρίου του 2011.

Σημειώνεται ότι το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε βομβιστική επίθεση κοντά σε ακαδημία τής Αστυνομίας στο Κάιρο, δίχως να υπάρξουν τραυματισμοί. Την Παρασκευή, μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων, ενώ συγκρούσεις στην υπόλοιπη χώρα άφησαν πίσω τους ακόμα 12 νεκρούς. Την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της Παρασκευής ανέλαβε οργάνωση εμπνευσμένη από την αλ-Κάιντα, που έχει ως έδρα της τη χερσόνησο του Σινά.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από 18 ημέρες βίαιων διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 850 ανθρώπους, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 δόθηκε τέλος στα 30 χρόνια της απόλυτης εξουσίας του Μουμπάρακ.