Οκτώ χιλιάδες  αστυνομικοί και στρατιώτες βρίσκονται επί ποδός για να εγγυηθούν την ασφάλεια των περίπου 300.000 ατόμων που αναμένονται στο κέντρο του Παρισιού για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Ads

Απέναντι από τον φωταγωγημένο πύργο του Άιφελ, τα πάρκα και το υπερυψωμένο προαύλιο του Τροκαντερό, καθώς και η μεγάλη λεωφόρος των Ηλυσίων είναι τα σημεία του παραδοσιακού πρωτοχρονιάτικου ραντεβού των Παριζιάνων για να καλωσορίσουν το νέο χρόνο. Οι γαλλικές αρχές αναμένουν ότι θα ξεπεράσουν τα 300.000 τα άτομα που θα συγκεντρωθούν στα κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας για την αλλαγή της χρονιάς.

Παρ’ ότι το 2017 η Γαλλία αντιμετώπισε λιγότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την προηγούμενη διετία, εντούτοις η ανάμνηση της τραγωδίας της Νίκαιας, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, είναι ακόμα νωπή και υποχρεώνει τις αστυνομικές αρχές να είναι μονίμως σε επιφυλακή.

«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας στην εσωτερική απειλή»

Ads

Ο αρχηγός της αστυνομίας και νομάρχης της γαλλικής πρωτεύουσας Μισέλ Ντελπουές παραδέχθηκε ότι η τρομοκρατική απειλή παραμένει υψηλή, εξ’ ου και η κινητοποίηση 140.000 αστυνομικών δυνάμεων ασφάλειας και άμεσης βοήθειας σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Το μεγαλύτερο βέβαια βάρος δίνεται στην πρωτεύουσα.

Με αφορμή τις συλλήψεις ενός άνδρα 21 ετών στη Λυών και μιας νεαρής γυναίκας 19 ετών στο Παρίσι, που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, ο νομάρχης Παρισίων δήλωσε ότι «οι δύο συλλήψεις αποδεικνύουν την ύπαρξη μιας ενδογενούς απειλής, με άτομα αποφασισμένα να δράσουν με απλά μέσα αλλά παρ’ όλα αυτά επικίνδυνα. Επικεντρώνουμε έτσι τις προσπάθειες μας στην εσωτερική απειλή, ιδιαίτερα κατά την εορταστική αυτή περίοδο, καταλήγει ο Μισέλ Ντελπουές.

Πηγή: Deutsche Welle