Νευρική κρίση προκαλεί στις διεθνείς αγορές η είδηση της «κατάρρευσης» της Silicon Valley Bank, «ξυπνώντας» εφιαλτικές μνήμες από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ads

Υπυνθυμίζεται πως οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών της Καλιφόρνια έκλεισαν την τράπεζα την Παρασκευή και διόρισαν τη Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) ως παραλήπτη για τη μεταγενέστερη διάθεση των περιουσιακών της στοιχείων.

Με φόντο την έντονη ανησυχία για την «επόμενη μέρα» του τραπεζικού συστήματος στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου επιστρατεύτηκε η πρόεδρος των Αμερικανών οικονομικών συμβούλων, Σεσίλια Ράουζ, για να καθησυχάσεις τις αγορές.
«Το τραπεζικό μας σύστημα βρίσκεται σε μια ουσιωδώς διαφορετική θέση από ό,τι πριν από μια δεκαετία και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρήσαμε τότε παρέχουν πραγματικά το είδος της αντοχής που θα θέλαμε», ανέφερε η ίδια.

Περιουσιακά στοιχεία 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ads

Η Silicon Valley Bank, που επένδυε σε νεοφυείς επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα, στα τέλη του περασμένου έτους, κατατάχθηκε ως ο 16ος μεγαλύτερος δανειστής στις ΗΠΑ, με περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Οι λεπτομέρειες της απότομης κατάρρευσης της τράπεζας ήταν περίπλοκες, αλλά οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed τον περασμένο χρόνο, οι οποίες είχαν στριμώξει τις οικονομικές συνθήκες στον χώρο εκκίνησης όπου ήταν αξιοσημείωτος παίκτης, βρίσκονταν στο επίκεντρο.

Καθώς προσπάθησε να αντλήσει κεφάλαια για να αντισταθμίσει τις καταθέσεις που έφευγαν, η τράπεζα έχασε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα του Δημοσίου των οποίων οι αξίες τορπιλίστηκαν από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Στους εργαζόμενους της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) προσφέρθηκαν εργασία 45 ημερών και αποδοχές 1,5 μισθών από τον κυβερνητικό οργανισμό (Federal Deposit Insurance Corp – FDIC) που ανέλαβε τον έλεγχο της. Το προσωπικό της Τράπεζας, που δεν απαραίτητο για τη λειτουργία των τραπεζικών υποκαταστημάτων, έλαβε οδηγίες για την εξ αποστάσεως συνέχιση της εργασίας του.

Στα τέλη του 2022, η Τράπεζα διατηρούσε 8.528 υπαλλήλους.