«Μας ωθούν σε νέα χρεοκοπία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Άξελ Κισίλοφ, αναφερόμενος στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ που καλεί τη κυβέρνηση της Αργεντινής να αποπληρώσει άμεσα και κατά προτεραιότητα τα Hedge Funds που δεν είχαν συμμετάσχει στο κούρεμα του χρέους μετά την οικονομική κατάρρευση του 2001.

Ads

Ο Κισίλοφ υπογράμμισε πως το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Αργεντινής αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί το 2015, ενισχύοντας την πίεση στη χώρα να τερματίσει τη 12ετή διαμάχη με πιστωτές της και να ανακτήσει πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Σύμφωνα με το Reuters, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πληρωμές της Αργεντινής σε ξένο νόμισμα για την εξυπηρέτηση του χρέους της θα αυξηθούν σε 9,4 δισ. δολάρια το επόμενο έτος και μπορεί να φθάσουν και τα 10,8 δισ. δολάρια, καθώς η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες συμφώνησε εφέτος να προχωρήσει σε πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, το 2015, στη Λέσχη των Παρισίων, την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Repsol. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας μειώθηκαν κατά 30% πέρυσι και έχουν υποχωρήσει στα 29 δισ. δολάρια, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδό τους για την τελευταία οκταετία.

Οι «γύπες», όπως έχει χαρακτηρίσει η Αργεντίνικη κυβέρνηση τα εν λόγω Hedge Funds, κατείχαν μόλις το 7% του χρέους. Το υπόλοιπο 93% κατείχαν επίσης ιδιώτες, που όμως αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα μετά την οικονομική κατάρρευση του 2001.

Ads

Όπως είπε ο Άξελ Κισίλοφ η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ την 16η Ιουνίου, με την οποία αρνήθηκε στη χώρα του τη δυνατότητα να ασκήσει έφεση στην απόφαση χαμηλόβαθμου δικαστηρίου, σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσει όλους τους υφιστάμενους ομολογιούχους, κάτι που δεν είναι δυνατό με δεδομένο το ύψος των συναλλαγματικών της διαθεσίμων.
 
«Συνεπώς, αυτό πιθανόν να μας ωθήσει σε μία τεχνική χρεοκοπία», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Με όποιον τρόπο να την δει κανείς, η απόφαση αυτή πιέζει την Αργεντινή προς τον κίνδυνο οικονομικής κρίσης». «Εάν αναγνωρισθεί στα ταμεία αυτά το 100% της αξίας των ομολόγων τους, ενώ αγοράσθηκαν στο 30% της αξίας τους, μπορεί να υπάρξουν περισσότερες απαιτήσεις κι από άλλους πιστωτές που δεν συμμετείχαν στις αναδιαρθρώσεις», κατέληξε.