Συμφωνία με την Τουρκία επιχειρεί να κάνει το Ισραήλ ώστε να προφυλάξει το πολεμικό ναυτικό του και να αποφύγει οποιαδήποτε δικαστική διαμάχη. Ειδικότερα, το Ισραήλ προτίθεται να αποζημιώσει τις οικογένειες των 9 δολοφονημένων από τον ισραηλινό στρατό στο ρεσάλτο κατά του «Στόλου της Ελευθερίας», με αντάλλαγμα η Τουρκία να βοηθήσει το Ισραήλ ώστε να εξασφαλιστεί το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό εναντίον οποιασδήποτε δικαστικής προσφυγής.

Ads

Η πρόταση των ισραηλινών μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο η Τουρκία φέρεται να μην αποδέχεται την πρόταση και να συνεχίζει να απαιτεί μία «δημόσια συγγνώη» από το Ισραήλγια τους θανάτους των εννέα φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών.

«Κάναμε μία πρόταση για αποζημίωση και ζητήσαμε από τους Τούρκους να κάνουν ό,τι χρειάζεται να γίνει για να απαντήσουν στις νομικές ανησυχίες μας. Επίσης επιθυμούμε να δούμε την επιστροφή του πρεσβευτή τους και να μας επιτρέψουν να διορίσουμε νέο πρεσβευτή στην Άγκυρα», δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος. «Προς το παρόν πάντως υπάρχουν μεγάλα εμπόδια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την πρόταση οι Ισραηλινοί προσφέρουν περίπου 100.000 δολάρια σε κάθε μία από τις οικογένειες των 9 Τούρκων που έχασαν στη ζωή τους στο Mavi Marmara, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Ads

Για «θεωρητικές» αναφορές έκανε λόγο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τόνισε ότι δεν έχουν αλλάξει τα αιτήματα της κυβέρνησής του. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να αναφερόμαστε σε αριθμούς, ή σε συζητήσεις για συγγνώμη ή λύπη», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον σύρο ομόλογό του που επισκέπτεται την Τουρκία.

Το ίδιο υποστήριξε και ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη, τονίζοντας ότι οι όροι δεν αλλάζουν, ενώ επανέφερε και ένα παλαιότερα αίτημα, την άρση του ισραηλινού εμπάργκου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αν υπάρχουν κάποιοι που επιθυμούν να ξεκινήσουν μία νέα περίοδο επαναλαμβάνω: Πρέπει να αποδεχθούν την ενοχή τους, να ζητήσουν συγγνώμη και να πληρώσουν αποζημιώσεις. Λέω επίσης για τα εμπάργκο, που έχουν ελαφρύνει αλλά όχι αρκετά, ότι πρέπει να αρθούν», δήλωσε ο Ερντογάν σε βουλευτές του κόμματός του.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στη σύνοδο στη Γενεύη, Τουρκία και Ισραήλ, επεξεργάστηκαν μία συμφωνία μιάμισης σελίδας, που υπεβλήθη στους ηγέτες των δύο χωρών. Το εν λόγω κείμενο προβλέπει ότι το Ισραήλ θα ζητήσει συγγνώμη και θα προσφέρει αποζημιώσεις, με αντάλλαγμα «τη δέσμευση της άμεσης αποκατάστασης των καλών σχέσεων που υπήρχαν μεταξύ των δύο χωρών πριν την κρίση». Ωστόσο, ακόμη δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση.