Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε την Κυριακή το “τελεσίγραφο” που του έχουν απευθύνει πολλές χώρες ζητώντας του να προκηρύξει εκλογές μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών, τονίζοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό παραβίασε το σύνταγμα της χώρας όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος.

Ads

Ο Μαδούρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, είπε επίσης ότι είναι “ανοιχτός στον διάλογο”. Δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όμως είπε ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

Το κανάλι είχε μεταγλωττίσει τις δηλώσεις του Μαδούρο από τα ισπανικά στα τουρκικά.

Η Ουάσινγκτον, που αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, ζήτησε το Σάββατο από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου “να επιλέξουν πλευρά” και να διακόψουν τις οικονομικές συναλλαγές τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν επίσης το Σάββατο
ότι θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό αν ο Μαδούρο δεν προκηρύξει νέες εκλογές. Η Ρωσία χαρακτήρισε “παράλογο” το τελεσίγραφο, το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας είπε ότι είναι “παιδιάστικη” απαίτηση.

Ads

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας παραμένουν πιστές στον Μαδούρο.

Την περασμένη Πέμπτη, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μαδούρο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του εξέφρασε τη συμπαράστασή του.

Υπενθυμίζεται ότι Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας, οι ΗΠΑ κάλεσαν ανοιχτά τις βενεζολάνικες ένοπλες δυνάμεις να τον στηρίξουν και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης και η Ευρώπη πιέζει διά των εκλογών, δίνοντας τελεσίγραφο 8 ημερών για την προκήρυξή τους, αλλιώς απειλεί πως θα συνταχθεί με τις ΗΠΑ. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες δυνάμεις της Ανατολής –η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα– εκφράζουν την συμπαράστασή και τη στήριξή τους στον φίλο Μαδούρο.  

Ο Χουάν Γκουαϊδό εξέφρασε ικανοποίηση για την παρέμβαση της ΕΕ  και κάλεσε μάλιστα τους στρατιωτικούς και τους δημόσιους υπάλληλους της χώρας να συμπαραταχθούν με το στρατόπεδό του, με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας. Αμνηστία είπε ότι θα δώσει και στον Μαδούρο σε περίπτωση που εκείνος παραιτηθεί με τη θέλησή του. Το Καράκας απέρριψε κατηγορηματικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως το Σάββατο, το τελεσίγραφο της Ευρώπης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, να διαμηνύει πως κανείς δεν θα δώσει προθεσμίες ούτε θα πει στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι. “Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση; Αυτό είναι ανάμιξη“, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κλιμάκωσε τις πιέσεις του και κάλεσε όλες τις χώρες να πάψουν τις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Η Ρωσία από την πλευρά της προσπάθησε να σταματήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. 

Ο Χουάν Γκουαϊδό, από την άλλη, παραδέχθηκε το Σάββατο ότι συζήτησε με στελέχη του κόμματος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, για να τα πείσει όπως είπε ότι είναι ανάγκη να διεξαχθούν νέες εκλογές, μετά τη δήλωση ενός πολιτικού της συμπολίτευσης πως έγινε μια συνάντηση αυτήν την εβδομάδα. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση ενός βίντεο που τον δείχνει να συναντά τον Διοσδάδο Καμπέγιο, πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης και ένα από τα επιφανέστερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) του προέδρου Μαδούρο. Το βίντεο προκάλεσε την αντίδραση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με τον αυτόκλητο “πρόεδρο” να υποστηρίζει ότι το έκανε για να προσεταιριστεί πιθανούς συμμάχους.

Πάπας Φραγκίσκος: Να υπάρξει δίκαιη και ειρηνική λύση

O Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε σήμερα να υπάρξει «δίκαιη και ειρηνική λύση» στην κρίση στη Βενεζουέλα, την ώρα που η πετρελαιοπαραγωγός αυτή χώρα ξαναζεί τις τελευταίες ημέρες ένα ξαφνικό κλίμα εντάσεων.

«Απέναντι στη σοβαρή κατάσταση που περνά η χώρα, ζητώ από τον Κύριο να βρεθεί μια δίκαιη και ειρηνική λύση με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, για να ξεπεραστεί η κρίση» δήλωσε ο ποντίφικας, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας στον Παναμά.

«Ο ποντίφικας παρακολουθεί στενά την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται στη Βενεζουέλα. Προσεύχεται για τα θύματα και για όλο τον λαό της χώρας. Στηρίζει όλες τις προσπάθειες που θα βοηθήσουν να σωθεί ο λαός από περαιτέρω δεινά» είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπός του, Αλεσάντρο Τζιζότι.