Περίπου στις 2 τα ξημερώματα, η Γάζα βυθίστηκε ξανά στο απόλυτο σκοτάδι, καθώς ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στον παλαιστινιακό θύλακα, Paltel, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (πρώην Twitter) ότι η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο έχουν διακοπεί πλήρως.

Ads

Το μπλακ άουτ των τηλεπικοινωνιών θέτει εκ νέου σε κίνδυνο το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων που προσπαθούν να βοηθήσουν τους χιλιάδες τραυματίες και εγκλωβισμένους στα ερείπια, καθώς χάνουν την επαφή με τα μέλη των ομάδων τους.

Προηγήθηκε η σφαγή στον πυκνοκατοικημένο προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 100 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των θυμάτων που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια ανεβαίνει συνεχώς.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ισχυρίστηκαν ότι το χτύπημα σκότωσε τον διοικητή της Χαμάς, Ιμπραήμ Μπιάρι, που ενορχήστρωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Ads

Προσοχή – Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

https://www.youtube.com/watch?v=ARfSpqGwvfY&ab_channel=AssociatedPress

Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα για ξένους και σοβαρά τραυματίες

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) μετέδωσε εικόνες που δείχνουν μεγάλες ουρές ασθενοφόρων και αρκετούς ανθρώπους σε αναπηρικά καροτσάκια στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα. Η Αίγυπτος δήλωσε ότι θα αφήσει να περάσουν 81 από τους πιο σοβαρά τραυματισμένους. Η Αίγυπτος ανακοίνωσε επίσης ότι οι πρώτοι ξένοι θα μπορούσαν να βγουν από τη Γάζα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι δήλωσε ότι αναμένει «μια πρώτη ομάδα ξένων υπηκόων» να εγκαταλείψει τη Γάζα.

«Οι βρετανικές ομάδες είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους Βρετανούς υπηκόους μόλις μπορέσουν να φύγουν. Είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να εισέλθει στη Γάζα το συντομότερο δυνατό η σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια», έγραψε στο X/ Twitter.

Το Κατάρ μεσολάβησε για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Αιγύπτου, της Χαμάς και του Ισραήλ, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, ώστε να ανοίξει σήμερα Τετάρτη (1/11) το πέρασμα της Ράφα και να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων και σε ορισμένους σοβαρά τραυματισμένους πολίτες να βγουν από τη Γάζα, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή που έχει ενημερωθεί για τη συμφωνία.

https://www.youtube.com/watch?v=Mxzm332hObw&ab_channel=Reuters

Η συνοριακή αρχή της Χαμάς δημοσίευσε μια λίστα με τα ονόματα 400 πολιτών και αξιωματούχων από τους οποίους ζητήθηκε να παρουσιαστούν το πρωί της Τετάρτης στο πέρασμα της Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στη βόρεια περιοχή Σινά της Αιγύπτου.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι είναι «έντονα επικεντρωμένο» στο να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για να φύγουν οι Αμερικανοί και οι ξένοι από τη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει σημειώσει καλή πρόοδο ακόμη και τις τελευταίες ώρες.

«Εστιάζουμε εντατικά στο να ανοίξει η πύλη … Έχουμε σημειώσει καλή πρόοδο σε αυτό το θέμα ακόμη και τις τελευταίες ώρες και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο για να βγάλουμε έξω τους Αμερικανούς πολίτες», δήλωσε ο Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μετέδωσε την Τρίτη ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων είχε συγκεντρωθεί στη Ράφα. Επικαλέστηκε επίσης έναν Αιγύπτιο ιατρικό αξιωματούχο που δήλωσε ότι «ιατρικές ομάδες θα είναι παρούσες στο πέρασμα για να εξετάσουν τα περιστατικά … και να καθορίσουν τα νοσοκομεία στα οποία θα σταλούν». Ο ιατρικός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι θα κατασκευαστεί ένα νοσοκομείο πεδίου για να υποδεχθεί τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους στην πόλη Sheikh Zuweid στο βόρειο Σινά, περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Ράφα.

Νεκροί εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες στις νυχτερινές επιδρομές

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος έχει συναντήσει μεγάλη αντίσταση από μαχητές των Ταξιαρχιών Κασάμ και της Ισλαμικής Τζιχάντ σε πολλές περιοχές της Γάζας, επιβεβαίωσε ότι εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε νυχτερινές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών που έχει υποστεί ο ισραηλινός στρατός κατά τη χερσαία εισβολή του στη Γάζα.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου ξεπερνά τους 320.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και σήμερα το πρωί, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «περίμεναν αυτές τις απώλειες», ότι πρόκειται για πόλεμο και πως «αυτό είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσουν».

Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι έχει πλήξει περισσότερους από 11.000 στόχους στη Γάζα «που ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις» από την έναρξη του πολέμου πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.Το Ισραήλ έχει δεχθεί εκτεταμένες επικρίσεις για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, από τους οποίους έχουν πληγεί νοσοκομεία, κατοικίες και σχολεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 21.000 άνθρωποι.

Στο Ισραήλ Αμερικανοί καταδρομείς για τους ομήρους της Χαμάς

Αμερικανοί καταδρομείς βρίσκονται στο Ισραήλ προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό των πάνω από 200 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρουν οι New York Times επικαλούμενοι τον ανώτατο αξιωματούχο της πολιτικής ειδικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου, Κρίστοφερ Μάιερ.

«Βοηθάμε ενεργά τους Ισραηλινούς να κάνουν πολλά πράγματα», είπε ο Μάιερ σε δηλώσεις του σε διάσκεψη ειδικών επιχειρήσεων στην Ουάσιγκτον. Το κύριο καθήκον των Αμερικανών κομάντος είναι να βοηθήσουν το Ισραήλ «να εντοπίσει τους ομήρους, και των Αμερικανών αιχμαλώτων. Είναι πραγματικά δική μας ευθύνη να το κάνουμε».

Δεν είναι γνωστός ο αριθμός τους, ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Άμυνας έχει στείλει αρκετές δεκάδες καταδρομείς τις τελευταίες ημέρες, εκτός από τη μικρή ομάδα που βρισκόταν ήδη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και διεξήγαγε προγραμματισμένη εκπαίδευση.

Διακόπτει τις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ η Βολιβία, ανακαλούν πρεσβευτές Χιλή και Κολομβία

ις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ διακόπτει η Βολιβία εξαιτίας του πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση του αριστερού προέδρου, Λουίς Άρσε, είναι η πρώτη στην Λατινική Αμερική, που προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση, «σε ένδειξη απόρριψης και καταδίκης της (…) δυσανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας», όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φρέντι Μαμάνι.

Η γενική γραμματέας της προεδρίας, Μαρία Νέλα Πράδα, γνωστοποίησε σε συνέντευξη Τύπου την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Απαιτούμε να τερματιστούν οι επιθέσεις (…) οι οποίες έχουν προκαλέσει ως τώρα χιλιάδες θανάτους αμάχων και εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

Η Χαμάς σε ανακοίνωσή της εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας, εκφράζοντας τη «μεγάλη εκτίμησή της» γι’ αυτήν και καλώντας αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ να τη μιμηθούν. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει ως αυτό το στάδιο.

Παράλληλα, η Χιλή και η Κολομβία ανακοίνωσαν πως ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίστοιχα για «τις απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και για «τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού» από το Ισραήλ. Προτού κόψει τις γέφυρες, ο βολιβιανός πρόεδρος Άρσε συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον παλαιστίνιο πρεσβευτή Μαχμούντ Ελαλουάνι.

Η Βολιβία είχε ήδη προχωρήσει στη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ το 2009. Ο τότε πρόεδρος, ο σοσιαλιστής Έβο Μοράλες, είχε λάβει την απόφαση αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η Λα Πας έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης από τα χρόνια του 1980.

Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν τον Νοέμβριο του 2019, όταν στην εξουσία βρισκόταν μεταβατική κυβέρνηση της δεξιάς, προτού ο Λουίς Άρσε, τότε ακόμα δελφίνος του κ. Μοράλες, κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Έβο Μοράλες χαρακτήρισε καθυστερημένη την απόφαση της κυβέρνησης Άρσε, εκτιμώντας πως οφειλόταν «στην πίεση του λαού» καθώς «το ισραηλινό καθεστώς έχει δολοφονήσει πάνω από 8.500 ανθρώπους».

Στο Σαντιάγο, ο πρόεδρος Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του «καταδικάζει σθεναρά και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακαλώντας τον πρεσβευτή Χόρχε Καρβαχάλ από το Τελ Αβίβ.

Στη Χιλή φιλοξενείται η μεγαλύτερη παλαιστινιακή διασπορά εκτός αραβικού κόσμου. Η κυβέρνηση τουΜπόριτς, η οποία καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση της Χαμάς, τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών στο Μεσανατολικό και συγκαταλέγεται σε αυτές που ζητούν να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Στην Μπογοτά, ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο κατήγγειλε τη «σφαγή του παλαιστινιακού λαού» ανακαλώντας την πρεσβεύτρια Μαργαρίτα Μανχάρες.

Η σχέση Κολομβίας – Ισραήλ ήταν ήδη τεταμένη, με τον πρόεδρο Πέτρο να επικρίνει με σφοδρότητα δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον τρόπο που δρα ο ισραηλινός στρατός και τον ισραηλινό πρεσβευτή Γκαλί Νταγάν να τον κατηγορεί για «αντισημιτικές» θέσεις.

Άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά του περιφερειακές δυνάμεις όπως το Μεξικό και η Βραζιλία, ζητούν σε ολοένα πιο υψηλό τόνο κατάπαυση του πυρός.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα κατήγγειλε την Παρασκευή την «παραφροσύνη του ισραηλινού πρωθυπουργού» Μπενιαμίν Νετανιάχου, «ο οποίος θέλει να σβήσει από τον χάρτη τη Λωρίδα της Γάζας».