Απέκλεισε το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης, το οποίο είχε χαρακτηριστεί πιθανό από σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε σχετικά με το πακέτο στήριξης της Ελλάδας ότι «δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη όταν το ευρώ απειλείται». Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ διέψευσε ότι το ευρώ δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους, παρά την μεγάλη πτώση που σημειώνει, υποχωρώντας σε χαμηλό 18 μηνών την Παρασκευή, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επεσήμανε η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κάνει «αυτό που θα χρειαστεί» για την προάσπιση του ενιαίου νομίσματος.

Ads

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Bloomberg TV, ο Τίμοθι Γκάιτνερ, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του συμβούλου επί των οικονομικών υποθέσεων Πολ Βόλκερ «περί ενδεχόμενης διάλυσης της ευρωζώνης», εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα των χωρών της νομισματικής ένωσης να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός επέκρινε την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να αντιταχθούν στον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οποιασδήποτε χώρας κινδυνεύει να μην αποπληρώσει το δάνειο. «ΟΙ ΗΠΑ δεν έχασαν ποτέ ούτε δεκάρα» είπε. «Είμαστε πολύ ισχυροί ως χώρα χάρη σε ό,τι έπραξε το ΔΝΤ κατά το παρελθόν, και, για μία ακόμη φορά, έχουμε ισχυρό συμφέρον να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση, και θα το πράξουμε κατά τρόπο συνετό για την αμερικανική οικονομία και τον αμερικανό φορολογούμενο» πρόσθεσε.

«Εμείς συνήθως δεν σχολιάζουμε τις εξελίξεις στις αγορές, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει κάποια σταθεροποίηση των αγορών αυτή την εβδομάδα» είπε ο Όλι Ρεν σε διάσκεψη στο Ζάγκρεμπ και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό ότι οι αγορές μελετούν το σχέδιο μας, και (συνειδητοποιούν) ότι παίρνουμε στα σοβαρά την υπεράσπιση του ευρώ, και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ».

Ads

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» πως η σταθερότητα της ευρωζώνης αποτελεί θεμελιώδες συμφέρον της Γερμανίας και πως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια στα προβλήματά της. Η Μέρκελ αρνήθηκε επίσης κατηγορίες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία -και σχολιαστών εκτός της χώρας-, πως κατέστησε το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πιο ακριβό απ΄ό,τι ήταν απαραίτητο με το περιμένει τόσο πολύ προκειμένου να υποστηρίξει ένα πακέτο διάσωσης.

«Είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης αλλά είναι εκτός θέματος. Έλαβα αποφάσεις που θεώρησα πως ήταν σωστές από νομική και οικονομική άποψη. Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας το θέμα ήταν να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος – τα μεγάλα ελλείμματα και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ έπαιξε σημαντικό ρόλο με το θέμα αυτό.

Η Μέρκελ είπε πως η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από την πολιτική σύγκλιση ενώ τόνισε πως οι εγγυήσεις που δόθηκαν για την Ελλάδα σχεδιάστηκαν με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι το κοινό νόμισμα θα παραμείνει σταθερό. Απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι η Γερμανία καθιστά διαθέσιμα κεφάλαια για την Ελλάδα την ίδια στιγμή που δηλώνει πως δεν υπάρχουν χρήματα για φορολογικές περικοπές.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μιλώντας στο Spiegel δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό νόμισμα δεν δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους, παρά την μεγάλη πτώση που σημειώνει. Παράλληλα, χαρακτήρισε ανοησίες τις φήμες ότι η ΕΚΤ πιέστηκε από κυβερνήσεις για να επέμβει στην κρίση μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλόντ Τρισέ δήλωσε επίσης ότι οι αγορές βρίσκονται «στην η πιο δύσκολη κατάσταση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Έχουμε ζήσει και ζούμε σε μια πραγματικά δραματική εποχή» πρόσθεσε, λέγοντας ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, στο κύμα πανικού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, «οι αγορές δεν λειτουργούσαν πλέον, ήταν σχεδόν σαν την στιγμή της πτώχευσης της Lehmann Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008».

«Το μόνο που κάναμε είναι να κερδίσουμε χρόνο»

Υιοθετώντας ένα πακέτο διάσωσης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης και σε άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ, «το μόνο που κάναμε είναι να κερδίσουμε χρόνο, τίποτα περισσότερο», δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Όταν οι αγορές τρελαίνονται, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες. (…) Οι πολιτικοί χρειάστηκε να λάβουν ταχέως μέτρα για να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν οι αρνητικές εξελίξεις» εξηγεί και προσθέτει πως όλα αυτά θα παραμείνουν χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς μεταρρύθμιση των οικονομιών της ευρωζώνης και χωρίς σχέδια εξοικονόμησης, λέει ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία των κυρώσεων εναντίον των κρατών που παραβιάζουν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να “αποπολιτικοποιηθεί”.

Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα της κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία κατάφερε να γλιτώσει από μια διαδικασία για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2003, χάρη σε πολιτικές πιέσεις, ως έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην “καταστροφή” της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Στάρκ υπερασπίστηκε ακόμα την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε “καμία πολιτική πίεση” προς το ίδρυμα, όταν αυτή ανέφερε πρόσφατα ότι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα του δημοσίου. Τέλος, ανέφερε ότι πρόκειται για μέτρα «προσωρινά που θα είναι νόμιμα στη χειρότερη περίπτωση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και τα οποία πρέπει να επαναξιολογούνται διαρκώς».