Η ανταρτική οργάνωση της Ουγκάντα «Στρατός της Αντίστασης του Κυρίου» (Lord’s Resistance Army-LRA) σκότωσε 321 πολίτες μέσα σε τέσσερις ημέρες στο βόρειο-δυτικό Κονγκό στα τέλη του 2009, σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Επιπλέον, η ίδια οργάνωση προχώρησε στην απαγωγή 250 πολιτών, μεταξύ των οποίων και 80 παιδιά, με σκοπό να ενταχθούν μετά από κατάλληλη εκπαίδευση στις γραμμές του.

Ads

Οι δολοφονίες έγιναν μεταξύ 14 και 17 Δεκεμβρίου στην περιοχή Μακόμπο αλλά δεν είχαν ανακοινωθεί έως τώρα, σύμφωνα με σχετική έκθεση της οργάνωσης.

Επικαλούμενη μαρτυρίες παιδιών αλλά και ενηλίκων που κατάφεραν να ξεφύγουν από τους αντάρτες, η οργάνωση καταγγέλλει βιαιότητες και πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Η σφαγή του Μακόμπο είναι από τις χειρότερες που διαπράχθηκαν ποτέ από τον LRA στα 23 χρόνια της αιματηρής ιστορίας του», τόνισε στο Al Jazeera η Anneke Van Woudenberg, μέλος του Παρατηρητηρίου.

Ads

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η οργάνωση σκότωσε 1.200 άτομα και απήγαγε άλλα 1.400, περιλαμβανομένων 630 παιδιών και 400 γυναικών, σε διάστημα δέκα μηνων μεταξύ 2008 και 2009.