Στην παρουσίαση των πρώτων σημαντικών στοιχείων στη δίκη για τις 10 δολοφονίες ρατσιστικού μίσους που κατηγορείται ότι διέπραξε μια νεοναζιστική συμμορία στη Γερμανία, ένας από τους κατηγορούμενους παραδέχτηκε χθες πως πριν από 13 χρόνια προμήθευσε ένα πιστόλι κι ένα σιγαστήρα στην τριμελή ομάδα νεοναζιστών NSU.

Ads

Ο Κάρστεν Ζ., 33 ετών, ο οποίος αποκήρυξε αργότερα τα ναζιστικά του πιστεύω, έχει ορκιστεί να πει όλα όσα ξέρει σχετικά με τη συμμορία, η οποία κατηγορείται για τις δολοφονίες εννιά μεταναστών και μιας αστυνομικίνας από το 2000 ως το 2007. Οι δύο άνδρες μέλη της συμμορίας είναι νεκροί, αφού συμφώνησαν ο πρώτος να σκοτώσει τον δεύτερο και να αυτοκτονήσει, ενώ η γυναίκα μέλος της συμμορίας, η Μπεάτε Τσέπε, δικάζεται.
 
Ο Ζ., το επώνυμο του οποίου δεν δίνεται πλήρως στην δημοσιότητα βάσει των κανόνων που ισχύουν για τα ΜΜΕ στη Γερμανία στις ποινικές δίκες, αρνήθηκε πως γνώριζε ότι το πιστόλι προοριζόταν για να διαπραχτούν δολοφονίες.
 
Δήλωσε ότι τότε νόμιζε πως «δεν θα συνέβαινε τίποτε κακό» και ότι είχε «θετικά συναισθήματα» για την τριάδα αυτή, τους Ούβε Μπένχαρτ, Ούβε Μούντλος και Μπεάτε Τσέπε, που ήταν φυγόδικοι και χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες.
 
Πρόσθεσε πως άλλος ένας κατηγορούμενος, ο Ραλφ Βόλεμπεν, προμήθευσε τα χρήματα για να αγοράσει το πιστόλι, ένα Τσέσκα 83 διαμετρήματος 7,65 χιλιοστών, και το σιγαστήρα. Το όπλο αυτό, λένε οι εισαγγελείς, χρησιμοποιήθηκε και στις εννιά δολοφονίες.
 
Σε ηλικία 19 ετών, ο Κάρστεν Ζ. είχε βοηθήσει επίσης την τριάδα να καταστρέψει έγγραφα που βρίσκονταν στο προηγούμενο διαμέρισμα της Τσέπε.
 
Στην κατάθεσή του -την πρώτη στην δίκη χθες- ο Ζ. αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κατέστειλε την ομοφυλοφιλία του όταν ήταν νέος, στη σταδιοδρομία του και στη συμμετοχή του σε μια διαδήλωση που είχε καταλήξει σε επεισόδια βίας που οδήγησαν στη σύλληψή του και την προληπτική κράτησή του για 10 ημέρες.
 
Ως χθες, η δίκη αντιμετώπιζε αλλεπάλληλες καθυστερήσεις λόγω διαφόρων νομικών τεχνικών λεπτομερειών αφότου ξεκίνησε, την 6η Μαΐου, κυρίως λόγω αιτημάτων των συνηγόρων υπεράσπισης.
 
Ο Ζ., ο οποίος συμβουλευόταν ορισμένες φορές γραπτές σημειώσεις που είχε μπροστά του, κατέθεσε ότι εντάχθηκε στην οργανωμένη ακροδεξιά διότι του άρεσε ένας ακροδεξιός έφηβος όταν παρακολουθούσε ένα τεχνικό λύκειο και ειδικευόταν ως εμποροϋπάλληλος, και ότι άκουγαν μαζί μουσική ακροδεξιών συγκροτημάτων.
 
Όταν ήταν έφηβος επιζητούσε το σεβασμό και τον βρήκε, είπε. Αργότερα, εξελέγη πρόεδρος του συμβουλίου μιας περιφέρειας με το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), ενώ είχε αναδειχθεί αντιπρόεδρος της νομαρχιακής οργάνωσης της JN, της νεολαίας του κόμματος αυτού, στη Θουριγγία.
 
Σήμερα συνεχίζει την κατάθεσή του και αναμενόταν να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την δράση της ομάδας NSU.
 
Η Θουριγγία είναι το κρατίδιο στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας όπου η NSU, που οι εισαγγελείς περιγράφουν ως μια τρομοκρατική ομάδα με τρία μέλη, είχε σχηματιστεί.
 
Ο 33χρονος σήμερα Κάρστεν Ζ. είπε ότι αποσκίρτησε από τους νεοναζιστές το 2000, αποκάλυψε την ομοφυλοφιλία του, εκπαιδεύτηκε στο κοινωνικό έργο και ανέλαβε να εργαστεί σε μια εκστρατεία κατά του Έιτζ, ενθαρρύνοντας ομοφυλόφιλους άνδρες να χρησιμοποιούν προφυλακτικά.
 
Έχει αφεθεί ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης και μπήκε στο δικαστήριο και τις πέντε φορές που διεξήχθησαν ακροαματικές διαδικασίες φορώντας μια μπλε μπλούζα με μεγάλη κουκούλα. Παρατηρητές εξήγησαν ότι κρύβει με αυτό τον τρόπο το πρόσωπό του κατόπιν σχετικής προτροπής της αστυνομίας για να αποφύγει αντίποινα από τους νεοναζί.
 
Είναι ο ένας από τους τέσσερις άνδρες που κατηγορούνται ότι συνέδραμαν την NSU.
 
Ένας συγκατηγορούμενός του, ο Χόλγκερ Γκ., έχει επίσης πει ότι θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον της Τσέπε.
 
Η Τσέπε, ο Βόλεμπεν και ο Αντρέ Ε. έχουν κάνει γνωστό ότι θα αρνηθούν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση.