Χειροκροτούμενος μπήκε σήμερα στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, ο πρόεδρος Κιμ Τόρα. Λίγες ώρες πριν το κεντρικό εκλογικό συμβούλιο της Ισπανίας είχε αποφασίσει την αφαίρεση της βουλευτικής του ιδιότητας και άρα της ιδιότητας του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης. 

Ads

Η απόφαση του κεντρικού εκλογικού συμβουλίου προβλέπει ότι δεν μπορεί να ασκήσει κανένα δημόσιο αξίωμα για έναν χρόνο καθώς τον έκρινε ένοχο για ανυπακοή στο ισπανικό κράτος επειδή δεν δέχτηκε να αφαιρέσει τα σύμβολα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από τα δημόσια κτίρια. 

Ωστόσο, ο ίδιος ο Κιμ Τόρα έχει άλλα σχέδια. «Όσο δεν μου υποδεικνύει το αντίθετο το κοινοβούλιο της Καταλονίας, θα συνεχίσω να είμαι βουλευτής και πρόεδρος της Καταλονίας, ασκώντας τα καθήκοντα της θέσης μου. Παραμένω βουλευτής και πρόεδρος της Καταλονίας». 

Ο Κιμ Τόρα δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της καταδικαστικής για τον ίδιο απόφασης.

Ο Πέδρο Σάντσεθ που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας με τους Podemos έχει υποστηρίξει ότι ο διάλογος με τους Καταλανούς θα είναι απόλυτη προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας. 

Ads

Υπό αυτή τη λογική το αυτονομιστικό κόμμα ERC αποφάσισε να απόσχει από την ψηφοφορία εμπιστοσύνης δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Σάντσες να σχηματίσει κυβέρνηση.