Η ιρλανδική κυβέρνηση είδε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία να μειώνεται κατά δύο έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών για την πλήρωση μιας κενής έδρας στη Βουλή. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει σίγουρος ότι στις 7 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός λιτότητας, παρά τη λαϊκή δυσφορία.

Ads

Την έδρα της εκλογικής περιφέρειας Ντόνεγκαλ στη βορειοδυτική Ιρλανδία κέρδισε ο υποψήφιος βουλευτής του εθνικιστικού αντι-ευρωπαϊκό κόμμα Sinn Fein, με ποσοστό ψήφων περίπου 40%, έναντι 21% γιά τον κυβερνητικό υποψήφιο.

Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία θα περιοριστεί σε δύο έδρες, τις οποίες μάλιστα κατέχουν ανεξάρτητοι βουλευτές που έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης του προϋπολογισμού λιτότητας. Εάν δεν εγκριθεί ο προϋπολογισμός θα επιδεινωθεί η οικονομική κρίση. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν δήλωσε “ικανοποιημένος” από τις επαφές με είχε με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και με άλλους πολιτικούς. “Υπάρχει πλειοψηφία για τον προϋπολογισμό και θα εγκριθεί”, δήλωσε ο Λένιχαν.

Οι εκλογές έγιναν ενώ το κόμμα του πρωθυπουργού Μπράϊαν Κόουεν διαθέτει δημοφιλία μόνον 17% σε εθνικό επίπεδο, λόγω της ύφεσης που διάγει η ιρλανδική οικονομία και του πρωτόγνωρου 4ετούς προγράμματος λιτότητας που πρότεινε η κυβέρνηση, για να μειωθεί το έλλειμμα το ξεπερνάει το 30% του ΑΕΠ λόγω της χρηματοδότησης για τη διάσωση των τραπεζών.

Ads

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα τετραετές πρόγραμμα λιτότητας, ύψους 15 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που περιλαμβάνει δραστική μείωση των δαπανών και αύξηση της φορολογίας, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής μέχρι να γνωστοποιηθούν λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Fine Gael, το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έχει δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται από τους όρους του τετραετούς προγράμματος λιτότητας, αλλά συμφωνεί με το στόχο για περικοπές.

Συμμετοχή ομολογιούχων στα τραπεζικά βάρη της Ιρλανδίας;

Οι υπεύθυνοι του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε. εξετάζουν με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να υποχρεωθούν οι βασικοί κάτοχοι ομολόγων να πληρώσουν μέρος του κόστους διάσωσης των ιρλανδικών τραπεζών, αναφέρουν οι Irish Times σήμερα. Από τα πολλά σενάρια που εξετάζονται, ένα πιθανό αναφέρεται στη μετατροπή των τραπεζικών χρεών σε μετοχές.

Ένα άλλο σενάριο λέγεται πως θα δώσει στους επενδυτές τη δυνατότητα να διαλέξουν είτε να ενισχύσουν με νέα κεφάλαια τις τράπεζες είτε να αποδεχθούν τη μείωση της αξίας των επενδύσεών τους. Το εάν οι μεγάλοι ομολογιούχοι στις Bank of Ireland, Allien Irish Banks και της εθνικοποιημένης Anglo Irish Bank θα δεχθούν το πλήγμα καθίσταται το καυτό θέμα καθώς πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί δηλώνουν πως πρέπει οι ομολογιούχοι να μοιραστούν τα βάρη της διάσωσης με τους φορολογούμενους.

Αλλά μία τέτοια κίνηση μπορεί να υποσκάψει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της Πορτογαλίας και Ισπανίας δείχνοντας πως όλοι οι επενδυτές είναι ευάλωτοι και μπορεί να κάνουν δυσκολότερη την κεφλαιακή ενίσχυση των ιρλανδικών τραπεζών.

Reuters: Την Κυριακή η συμφωνία

Την Κυριακή ενδεχομένως να ανακοινωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας, ύψους 85 δισ. ευρώ, προς την Ιρλανδία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με πηγές από την ευρωζώνη τις οποίες επικαλείται το Reuters. «Είναι αρκετά πιθανό ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί την Κυριακή», ανέφερε πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με το Δουβλίνο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και δεύτερη πηγή από την Ε.Ε.

Από το ποσό των 85 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ιρλανδία, τα 35 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη των εγχώριων τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 50 δισ. θα διατεθούν για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της κυβέρνησης, αποκάλυψε άλλη πηγή.

«Οι συζητήσεις για τη βοήθεια που θα λάβει το Δουβλίνο συνεχίζονται και όταν ολοκληρωθούν θα αποφασιστεί το συνολικό ποσό των δανείων που θα του χορηγηθούν», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών, Όλι Ρεν, αποφεύγοντας να απαντήσει για το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί την Κυριακή η χορήγηση δανείου στην Ιρλανδία. «Έως το τέλος του μήνα, οι συζητήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί και η Ιρλανδική κυβέρνηση με την Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε μία σταθερή συμφωνία», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης «Standard&Poor’s» υποβάθμισε σήμερα όλες τις ιρλανδικές τράπεζες. Ο εν λόγω οίκος έκρινε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση πιθανόν να πρέπει να επανεκτιμήσει τη στάση της απέναντι στην «Anglo-Irish Bank», υποβαθμίζοντάς την κατά έξι βαθμίδες-, με σκέτο «B» έως και «σκουπίδι». Επίσης η «Bank of Ireland» αξιολογείται πλέον από τον οίκο με «BBB+», ενώ αξιολογούνται με «BBB» οι τραπεζικοί όμιλοι «Allied Irish Banks» και «Irish Life and Permanent».

Επίσης,, προτείνει ο οίκος, τα κρατικά ιρλανδικά ομόλογα να μη γίνονται δεκτά στην ονομαστική τους αξία, άμεσα, δεδομένου του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των 85 δισ.ευρώ για την Ιρλανδία.

Διαβάστε επίσης:
Πιέσεις στην Πορτογαλία και το ευρώ