Να ιδρύσει φαστιστικό κόμμα θέλει ο δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, που σκότωσε 77 άτομα στο Όσλο και στο νησί Ουτόγια το 2011, ενώ δηλώνει ότι εμπνεύστηκε από τη Χρυσή Αυγή.

Ads

Με επιστολή 33 σελίδων που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 21 ετών, ισχυρίζεται ότι έχει προσχωρήσει στο δημοκρατικό σύστημα –αν και θέλει να ιδρύσει φασιστικό κόμμα- και αναφέρει ότι εμπνεύστηκε από την εκλογική επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής.

Το κόμμα του ο Μπρέιβικ το ονομάζει Νορβηγικό Φασιστικό Κόμμα (ΝFP) και Σκανδιναβική Συμμαχία (ΝL) και, όπως ισχυρίζεται, θα τον βοηθήσει να προωθήσει την ιδεολογία του, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει ξανά στη βία. Επίσης υποστηρίζει  ότι «προσηλυτίστηκε» στη δημοκρατία μετά τον Αύγουστο του 2012, οπότε και φυλακίστηκε.

Ζητά από τις αρχές της Νορβηγίας να άρουν κάθε εμπόδιο για τη σύσταση του «φασιστικού» του μορφώματος. Σημειώνει ακόμη ότι επέλεξε τον όρο «φασιστικό» για να αποφύγει να χαρακτηριστεί το κόμμα του «ναζιστικό».

Ads

Στις 22 Ιουλίου 2011, ο Μπρέιβικ είχε αρχικά σκοτώσει οκτώ ανθρώπους ανατινάζοντας μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο και στη συνέχεια 69 ακόμη, τους περισσότερους εφήβους, ανοίγοντας πυρ σε κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ουτόγια.

Στη δίκη του ισχυρίστηκε ότι διέπραξε τη σφαγή στο όνομα του αγώνα εναντίον της πολυπολιτισμικότητας και της «μουσουλμανικής εισβολής». Ο ίδιος ο Μπρέιβικ επέμενε ότι έπρεπε να κριθεί ποινικά υπεύθυνος για τις πράξεις του -για τις οποίες πιστεύει πως ήταν «τρομερές, αλλά απαραίτητες»-, εκτιμώντας ότι η ιδεολογία του θα μπορούσε να δυσφημηθεί από μια ψυχική παθολογία. Είχε, μάλιστα, δηλώσει πως δεν θα ασκούσε έφεση αν το δικαστήριο τον καταδίκαζε σε κάθειρξη.

Τον Αύγουστο του 2012 καταδικάστηκε από τις νορβηγικές αρχές στην ανώτατη ποινή στη Νορβηγία που είναι τα 21 έτη.