Το Ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο στην Αίγυπτο, το οποίο ανέλαβε την εξουσία μετά το διωγμό Μουμπάρακ από τη λαϊκή εξέγερση, κατέστησε σήμερα σαφές ότι «δεν θα επιτραπούν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς επίσης κι η εξέλιξη παλαιοτέρων απεργιακών κινητοποιήσεων».

Ads

«Βλάπτουν, γενικώς, οι απεργίες την αιγυπτιακή οικονομία», ανέφερε, αιτιολογώντας την απόφασή του το Στρατιωτικό Συμβούλιο, στην σχετική ανακοίνωση, η οποία μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση στην Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, μία εβδομάδα μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για να γιορτάσουν την πτώση του καθεστώτος αλλά και για να πιέσουν το στρατό να απελευθερώσει τους κρατουμένους και να προχωρήσει σε πραγματικά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Στην πλατεία ωστόσο παραμένουν τα άρματα του στρατού και στρατιώτες ήλεγχαν την ταυτότητα όσων προσέρχονται σε διαφορετικά σημεία των εισόδων της πλατείας. Μέλη των λαϊκών επιτροπών, τις οποίες συγκροτούν διαδηλωτές, πραγματοποιούν επίσης ελέγχους. Ο στρατός συμμετείχε στη γιορτή με μια στρατιωτική μπάντα που έπαιζε πατριωτικά εμβατήρια.

Ads

Η Αίγυπτος ανοίγει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς τη Λωρίδα της Γάζας

Οι νέες αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα προς τη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικές υποθέσεις και για να μπορέσουν οι παλαιστίνιοι που έχουν αποκλειστεί στην Αίγυπτο να επιστρέψουν στη Γάζα.

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα συνδέει τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοικείται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Η κυβέρνησή του Μουμπάρακ, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της Αιγύπτου μετά λαϊκή εξέγερση, συνεργάστηκε με το Ισραήλ για την επιβολή ενός αποκλεισμού της περιοχής, κατασκευάζοντας ένα υπόγειο «φράγμα» για να αποτρέψει τη διακίνηση όπλων και αγαθών μέσω σηράγγων και ανοίγοντας το συνοριακό πέρασμα για τους ταξιδιώτες μόνο περιστασιακά.