Για χρόνια, ιστορικοί του Μονάχου ζητούσαν να εκδοθεί μια σχολιασμένη έκδοση του «Mein Kampf» (Ο Αγών μου) του Αδόλφου Χίτλερ. Μάλιστα, ήθελαν η έκδοση να γίνει το 2015 όταν θα λήξουν τα πνευματικά δικαιώματα. Το κρατίδιο της Βαυαρίας είχε δώσει το «πράσινο» φως το 2012, αλλά πλέον με την άνοδο της ακροδεξιάς προσπαθούν να ανακαλέσουν την άδεια.

Ads

 
«O Αγών μου» δεν έχει τυπωθεί ποτέ νόμιμα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τώρα οι αρχές της Βαυαρίας σκοπεύουν να κάνουν ότι είναι δυνατό για να παραμείνει έτσι. Η Κριστίν Χαντερθάουερ, επικεφαλής του γραφείου του κυβερνήτη της Βαυαρίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αρχές έχουν την πρόθεση να κινηθούν νομικά και να καταθέσουν μήνυση για εγκληματική ενέργεια σε όποιον επιχειρήσει να εκτυπώσει το συγκεκριμένο βιβλίο. Την ίδια στιγμή θα απαγορεύουν την κυκλοφορία του βιβλίου και προσπαθούν να θέσουν εκτός νόμου το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, το NPD.
 
Ιστορικοί του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου εδώ και αρκετά χρόνια δούλευαν για την εκπόνηση μιας σχολιασμένης έκδοσης του βιβλίου του Χίτλερ. Σε αρκετές περιπτώσεις θα προσπαθούσαν να εξηγήσουν από που πηγάζουν ορισμένες από τις απόψεις του. Η ιδέα των ιστορικών ήταν να αποκλιμακώσουν την ίντριγκα που προκαλεί το συγκεκριμένο σύγγραμμα που αποτελεί ένα ταμπού στην Γερμανία.
 
Τον περασμένο χρόνο οι συντηρητικές αρχές της Βαυαρίας υποστήριζαν την ιδέα των ιστορικών. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του βιβλίου. Πρέπει να αποδομήσουμε τον μυστικισμό του», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο βαυαρός υπουργός Οικονομικών, Μάρκους Σόντερ, το 2012. Αλλά πλέον η στάση τους δεν είναι ίδια, καθώς φοβούνται ότι θα δώσει τροφή σε νεοναζί.
 
Σημειώνεται ότι κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων του βιβλίου είναι το βαυαρικό κρατίδιο αφού ο εκδοτικός οίκος του Χίτλερ, Eher-Verlag, μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ πέρασε στην δικαιοδοσία του κατά την επιχείρηση αποναζιστοποίησης. Με αυτό το σκεπτικό η Βαυαρία είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου όλα αυτά τα χρόνια. Ο μόνος τρόπος που μπορούσε κανείς να το αποκτήσει ήταν για «λόγους έρευνας».