Έντονες αντιπαραθέσεις έχει προκαλέσει η πρόταση της Σλοβενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία υποχρεούνται οι Ρομά να στείλουν τα παιδιά τους σε οικοτροφεία.

Ads

Το κυβερνητικό σχέδιο ήδη έχει καταδικαστεί από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αρκετοί στη Σλοβακία εκφράζουν την άποψη ότι πρόκειται για ένα ουσιαστικό μέτρο, το οποίο θα βελτιώσει τη ζωή των Ρομά και θα τους βοηθήσει να ενταχθούν ευκολότερα στην κοινωνία.

«Το σχολείο των παιδιών μας είναι 5χλμ μακριά και η απόσταση λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Ίσως αν πήγαιναν σε οικοτροφείο, αυτό να τους ενθάρρυνε να διάβαζαν περισσότερο»,δηλώνει ο Yaroslav, ένας από τους Ρομά της περιοχής.

Όπως σημειώνει η Jarmil Janova, μία Ρομά ακτιβίστρια, «οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς είναι το οικοτροφείο. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε σε οικοτροφείο. Η οικογένεια για τους Ρομά, είναι πολύ σημαντική, όπως και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της. Στα οικοτροφεία τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς την οικογένεια του».

Ads

Σημειώνεται ότι οι Ρομά αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Σλοβακίας και ζουν κυρίως στα ανατολικά της χώρας.