Αντιμέτωπος με πρόταση μομφής για αποπομπή από το πρωθυπουργικό αξίωμα βρίσκεται ο Μίρο Σέραρ, επειδή εξέφρασε την υποστήριξή του σε Σύρο πρόσφυγα, που κινδυνεύει με απέλαση.

Ads

Όπως μεταδίδει ο Guardian, εάν η αξιωματική αντιπολίτευση πετύχει το στόχο της, ο Σλοβένος πρωθυπουργός, επικεφαλής ενός κεντρώου κόμματος κι ένας από τους λίγους φιλελεύθερους ηγέτες στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, θα μπορούσε να αποπεμφθεί, παρόλο που κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι έχει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στον 60χρονο πρόσφυγα, Ahmad Shamieh, αυτός έφτασε στη Σλοβενία ​το 2015. Έμαθε τη γλώσσα και κατάφερε να ενσωματωθεί στην τοπική κοινωνία της χώρας, όπου το προσφυγικό θεωρείται κεντρικό ζήτημα.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα έγινε η αφορμή για τη δημιουργία πολιτικής κόντρας με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης ενόψει των εθνικών βουλευτικών εκλογών την επόμενη χρονιά.

Ads

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από τη Σλοβενία. Ο Σέραρ διαμήνυσε πριν δύο έτη ότι η Ε.Ε. θα καταρρεύσει από τις μονομερείς κινήσεις μεμονωμένων κρατών, εάν θα αναληφθεί δράση για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών συνόρων.

Το χρονικό

Η υπόθεση του Shamieh έγινε γνωστή, όταν το αίτημα ασύλου απορρίφθηκε το καλοκαίρι από σλοβενικό δικαστήριο, που διέτεαξε την απέλασή του για να υποβάλει άλλο στην Κροατία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επισκέφτηκε μετά τη φυγή του από τη Συρία.

Δύο αριστεροί βουλευτές ο Jan Skoberne και ο Mihe Kordiš οδήγησαν τον 60χρονο άνδρα στο κτήριο του σλοβενικού κοινοβουλίου για να εμποδίσουν την αστυνομία να τον διώξει.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Σέραρ, που ξεκίνησε τη θητεία του το 2014, δήλωσε ότι ήθελε επίσης να βρει έναν τρόπο για να μείνει ο Shamieh. Όμως, βουλευτές εξέλαβαν αυτή του την απάντηση ως προσπάθεια παρέμβασεις στη Δικαιοσύνη.

Στις 15 Νοεμβρίου, το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Σλοβενίας (SDS) ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να τιμωρήσει τον Σέραρ. Ηγέτης του SDS είναι ο πρώην δεξιός πρωθυπουργός, που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών για δωροδοκία το 2013.

Με αφορμή το θέμα κατηγόρησε το διάδοχό του για αντιπατριωτισμό και ότι θέλει να φέρει αλλοδαπούς στη χώρα.

Ο τελευταίος έχει 30 ημέρες για να απαντήσει στις κατηγορίες, πριν την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο κατά την οποία η αντιπολίτευση θα πρέπει να συγκεντρώσει τα δύο τρίτα των βουλευτών.

Στο νοσοκομείο ο Shamieh

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων ο Shamieh υπέστη νευρολογικό πρόβλημα και νοσηλεύεται σήμερα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Όταν η κατάσταση της υγείας του βελτιωθεί, αναμένεται να απελαθεί στην Κροατία, όπου θα μπορεί να υποβάλει αίτηση για επιστροφή στη Σλοβενία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της σλοβενικής κυβέρνησης, το ζήτημα της υγείας του μπορεί να του προσφέρει δικαίωμα προσφυγής στο σλοβενικό δικαστήριο.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν επίσης ότι το ζήτημα είχε πολιτικοποιηθεί τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, που το «έχουν χρησιμοποιήσει για δικούς τους σκοπούς», όπως είπε μία πηγή για να προσθέσει ότι πρόκειται για μία «μια τραγική υπόθεση».

Μόνο τρεις προτάσεις μομφής έχουν περάσει από το κοινοβούλιο στην ιστορία της χώρας. Σε αντίθεση με άλλα κράτη της ανατολικής Ευρώπης, που μποϊκοτάρουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, η Σλοβενία δέχτηκε 335 άτομα από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών