Για νέο «επικίνδυνο προηγούμενο» κάνουν λόγο νομικοί σχολιάζοντας την προσπάθεια της Δανίας να επιστρέψει εκατοντάδες Σύρους στη Δαμασκό, αφού χαρακτήρισε την πόλη ασφαλή. Η δανική κυβέρνηση έρχεται πλέον αντιμέτωπη με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) εξαιτίας της νέας μεταναστευτικής πολιτικής καθώς δικηγόροι ανησυχούν ότι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες.

Ads

Οι αρχές στη Δανία άρχισαν να απορρίπτουν τις αιτήσεις των Σύρων προσφύγων για ανανέωση του καθεστώτος προσωρινής διαμονής το περασμένο καλοκαίρι, δίνοντας τη δικαιολογία για την  κίνηση αυτή μια έκθεση που διαπίστωνε ότι η κατάσταση ασφαλείας σε ορισμένες περιοχές της Συρίας «βελτιώθηκε σημαντικά». Περίπου 1.200 άτομα από τη Δαμασκό που ζουν σήμερα στη Δανία εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από αυτή την πολιτική.

Διαβάστε επίσης: Πως η σοσιαλδημοκρατία στη Δανία υιοθετεί ακροδεξιά ατζέντα

Η Guernica 37, μια οργάνωση με έδρα το Λονδίνο, η οποία παρέχει προσιτή νομική βοήθεια σε υποθέσεις διεθνούς δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεργάζεται με δικηγόρους ασύλου και οικογένειες που πλήττονται από το μέτρο στη Δανία, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την κυβερνητική απόφαση βάσει της αρχής της σύμβασης της Γενεύης περί «μη επαναπροώθησης». Ούτε ο ΟΗΕ ούτε άλλες χώρες θεωρούν τη Δαμασκό ως ασφαλή περιοχή.

Ads

«Η κατάσταση στη Δανία είναι βαθιά ανησυχητική. Ενώ ο κίνδυνος άμεσης βίας που σχετίζεται με συγκρούσεις μπορεί να έχει μειωθεί σε ορισμένα μέρη της Συρίας, ο κίνδυνος πολιτικής βίας παραμένει τόσο μεγάλος όσο ποτέ και οι πρόσφυγες που επιστρέφουν από την Ευρώπη στοχοποιούνται από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος», αναφέρει η Guernica 37. «Εάν οι προσπάθειες της δανικής κυβέρνησης να επιστρέψει βίαια πρόσφυγες στη Συρία είναι επιτυχής, θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο είναι πιθανό να ακολουθήσουν πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

O πληθυσμός των μεταναστών στην Δανία ανέρχεται στο 8% του ευρύτερου πληθυσμού και πλέον, τα τελευταία χρόνια, η φήμη της ακανδιναβικής χώρας για ανεκτικότητα έχει επηρεαστεί και από την άνοδο του ακροδεξιού Λαϊκού κόμματος της Δανίας.

Παρατηρητές λένε ότι η νέα στάση για τους Σύρους πρόσφυγες-που ισχύει και για πρόσφυγες από άλλες χώρες, αν και ο αριθμός τους είναι μικρότερος-είναι μια προσπάθεια του κεντροαριστερού συνασπισμού στην κυβέρνηση να κερδίσει εκ νέου ψήφους. Δεδομένου ότι η Δανία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, οι Σύροι πρόσφυγες, στους οποίους δεν δίνεται ανανέωση της άδειας παραμονής, κινδυνεύουν να μείνουν επ ‘αόριστον σε κέντρα κράτησης.