Βασιλικότερη του βασιλέως αποδεικνύεται η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν, ως προς τον περιορισμό της μετανάστευσης, καθώς προώθησε στη Βουλή -και πέρασε- νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την μεταφορά από τις δανικές αρχές των αιτούντων άσυλο σε άλλη, μακρινή μάλιστα, χώρα. Το νομοσχέδιο πέρασε στο Folketing πολύ άνετα με 70 ψήφους υπέρ και 24 κατά, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της διακηρυγμένης ήδη από τον Μάρτιο πολιτικής του περιορισμού εισόδου στους «μη δυτικούς μετανάστες».
Ακόμα παραμένει ασαφές, ποιος θα διαχειρίζεται το κέντρο υποδοχής της τρίτης χώρας -πχ Ρουάντα, όπου υπάρχει συμφωνία- που θα μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο και εάν θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της Δανίας ή της τρίτης χώρας. Ωστόσο, η Δανία εξακολουθεί να έχει τη νομική ευθύνη να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των ατόμων που μεταφέρονται σε ένα τέτοιο στρατόπεδο προστατεύονται, δεν παραβιάζονται.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ανακάλεσε τις άδειες παραμονής ορισμένων προσφύγων από τη Συρία καθώς οι αρχές θεώρησαν ότι πλέον είναι ασφαλής η Δαμασκός.
Ωστόσο, μέσα στο 2020, μόνο 1.547 άτομα υπέβαλαν αίτηση ασύλου στη Δανία, αριθμός που έιναι κατά 57% μικρότερος σε σχέση με το 2019 και ταυτόρονα ο χαμηλότερος από τη δεκαετία του 1990. Παρ’ όλα αυτά, η Δανή πρωθυπουργός θέλει να μηδενίσει τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. «Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή για μια χώρα που κάποτε θεωρούνταν ως μια από τις πιο προοδευτικές στον κόσμο σχετικά με την πολιτική ασύλου και την προστασία των προσφύγων» σχολιάζει σε ανάλυσή της η επιστημονική συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του βρετανικού Chatham House Michelle Pace.
Το είπε και το έκανε
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί, ότι η Δανή πολιτικός είναι συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις ήδη από το 2015 που διαδέχτηκε την Helle Thorning-Schmidt στην αρχηγεία του κόμματος καθώς υιοθέτησε μια σκληρή -και για πολλούς ρεαλιστική- πλατφόρμα στο μεταναστευτικό. Το 2018, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ζήτησε τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της Δανίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κέντρων υποδοχής εκτός Ευρώπης. Με δηλώσεις όπως «στο μέλλον δεν θα είναι δυνατό για πρόσφυγες να αποκτήσουν άσυλο στη Δανία» η Μέττε Φρεντέρικσεν κέρδισε τις εκλογές του 2019.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι τώρα οι κυβερνητικές πολιτικές του Φρεντέρικσεν είναι ακόμη πιο ριζοσπαστικές από την κεντροδεξιά της Δανίας» παρατηρεί η Michelle Pace. «Ισχυρίζεται ότι η προσπάθειά της να αποτρέψει τους αιτούντες άσυλο είναι «ανθρωπιστική» επειδή εμποδίζει τους ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο Θάλασσα για να φτάσουν στην Ευρώπη και υπονομεύουν τους διακινητές που εκμεταλλεύονται απελπισμένους και ευάλωτους ανθρώπους» εξηγεί η ειδικός.
«Στην πραγματικότητα, οι αιτούντες άσυλο τείνουν να μεταναστεύσουν ούτως ή άλλως και συχνά επιστρέφουν σε δίκτυα λαθρεμπορίου ανθρώπων για να τους βοηθήσουν να φτάσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η δανική κυβέρνηση σίγουρα δεν μπορεί να ισχυριστεί αξιόπιστα ότι ακολουθεί μια «ανθρωπιστική» προσέγγιση όταν έχει δηλώσει ότι θέλει να σταματήσει εντελώς τις αξιώσεις ασύλου».
Κληρονομιά συντηρητικών
Ήδη, από το 2015, η προσφυγική κρίση, η αλήθεια είναι ότι, πίεσε περαιτέρω τα κόμματα καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που ζητούν άσυλο στη Δανία, ειδικά από τη Συρία. Τότε, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εισήγαγε μέτρα που να καταστήσουν λιγότερη ελκυστική τη Δανία στους αιτούντες άσυλο.
Το 2016 ψηφίστηκε νομοθεσία που περιορίζει τις επανενώσεις οικογενειών Σύρων προσφύγων έως και τρία χρόνια καθώς και ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο θα μπορούσαν να κατασχεθούν τιμαλφή από πρόσφυγες για να πληρώσουν για τη διαμονή τους. Το 2018, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα που στοχεύουν τους «μη-δυτικούς κατοίκους», όπως αυστηροποίηση των ποινών για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εντός ή κοντά σε «γκέτο», ένας όρος που αρχικά χρησιμοποιήθηκε στη νομοθεσία, αν και στη αποσύρθηκε.
Η Michelle Pace θεωρεί ότι η κυβέρνηση Φρεντέρικσεν στέλνει μήνυμα στους Δανούς ψηφοφόρους. «Οι πολιτικές της δείχνουν ότι δεν είναι πλέον μόνο κόμματα της ακροδεξιάς ή της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη που επιδιώκουν να κερδίσουν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους δημιουργώντας φόβο για τη μετανάστευση. Όλο και περισσότερο τα κεντροαριστερά κόμματα είναι επίσης έτοιμα να το πράξουν για να ξεπεράσουν τη δεξιά, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες» τονίζει.
Όπως φαίνεται η επιρροή της ακροδεξιάς στην πολιτική της χώρας έχει οδηγήσει σε διχασμό στους Σοσιαλδημοκράτες γύρω από τη μετανάστευση, καθώς η ηγεσία του κόμματος επέλεξε να υποστηρίξει αυστηρότερη νομοθεσία για την οικογενειακή επανένωση μέσω ενός νέου συστήματος που βασίζεται σε σημεία που οδήγησε ορισμένα μέλη του κόμματος να παραιτηθούν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >