H Τουρκία έχει ανάγκη το Ισραήλ, δήλωσε πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές για εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Ads

Η Τουρκία θεωρούνταν για πολύ καιρό ο βασικότερος περιφερειακός σύμμαχος του Ισραήλ, μέχρι το 2010 και την αιματηρή επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ στο πλοίο Mavi Marmara, σκοτώνοντας 9 Τούρκους ακτιβιστές, της «ναυαρχίδας» τους στολίσκου της ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα.

Εκείνη την περίοδο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κινούνταν στο πλαίσιο της ανάδειξης της χώρας σε ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου. Ωστόσο η απόρριψη από τους Άραβες έχει οδηγήσει εδώ και καιρό σε μια νέα στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Το Σάββατο ο Ερντογάν δήλωσε πως το Ισραήλ έχει ανάγκη από μια χώρα όπως η Τουρκία στην περιοχή και πρόσθεσε σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο ότι «πρέπει επίσης να παραδεχθούμε (το γεγονός) ότι εμείς έχουμε ανάγκη το Ισραήλ. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην περιοχή» τόνισε. «Εάν αμοιβαία μέτρα εφαρμοστούν με ειλικρίνεια, η εξομάλυνση (των σχέσεων) θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Ads