«Η Τουρκία δεν είναι ένα αραβικό κράτος και δεν μπορεί να ηγηθεί του αραβικού κόσμου», δήλωσε ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ Φαχμί, υποστηρίζοντας πως «οι φιλοδοξίες της Άγκυρας για δημιουργία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι αβάσιμες λόγω των σχέσεών της με τους γείτονες της».

Ads

 
Η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει μόλις εννέα μήνες μέχρι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ωστόσο σε αυτό το διάστημα θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της με πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ που «είχαν μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση Μόρσι», σημείωσε μιλώντας στο RT.
 
«Πλέον θα πρέπει να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Αιγύπτου», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως αν και το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Μοχάμεντ Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Αίγυπτος θα πρέπει να διατηρήσει στενές επαφές με τους Άραβες γείτονες.
 
«Οι σχέσεις μας με τα αραβικά κράτη είναι σχέσεις αδελφικές. Ως εκ τούτου έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η αμοιβαία κατανόηση στις σχέσεις μας με τα αδελφικά κράτη φτάνει στο αποκορύφωμα, όταν αυτό απαιτείται. Όποιες διαφορές κι αν έχουμε, δεν έχει σημασία πόσο τεταμένες μπορεί να είναι αυτές, στο τέλος θα βρεθεί πάντα μια λύση στο πλαίσιο των ιδιαίτερων σχέσεών μας», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς για την κρίση στην Αίγυπτο και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων απάντησε πως «οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν κατάφεραν να φέρουν τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι καθώς αυτές δεν ήταν έτοιμες να καταλήξουν σε μια συμφωνία δεν υπήρχε αμοιβαία εμπιστοσύνη».
 
«Καταρχήν η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει ως βάση τα πολιτικά κινήματα του Ισλάμ. Επιθυμεί μια επιστροφή στο παρελθόν, ωστόσο αυτό δεν είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία του Αιγυπτιακού λαού. Δεν είναι ένα πρόβλημα μεταξύ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της κυβέρνησης ή της ηγεσίας της Αιγύπτου. Είναι ένα πρόβλημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και της πλειοψηφίας του αιγυπτιακού λαού».
 
Ο Ναμπίλ Φαχμί σημείωσε πως «όλες οι προσπάθειες να διεθνοποιηθεί η αιγυπτιακή κρίση δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές». Το πρόβλημα πρέπει να διευθετηθεί με «αιγυπτιακό τρόπο», υπογράμμισε.
 
Αναφερόμενος στην Τουρκία και την υποστήριξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Μοχάμεντ Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ο Ναμπίλ Φαχμί δήλωσε πως «ο Ερντογάν φοβάται πως αν οι ιδέες του πολιτικού ισλάμ αποτύχουν στην περιοχή αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δυναμική του στο εσωτερικό της Τουρκίας». Παράλληλα ανέφερε πως «το τουρκικό σχέδιο για ανοικοδόμηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με ηγετικό ρόλο της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο δεν έχει καμία πιθανότητα».

Διαβάστε επίσης: Το κλάμα του Ερντογάν (Βίντεο)

 
«Ένα μη αραβικό κράτος δεν μπορεί να ηγείται του αραβικού κόσμου», επισήμανε και εκτίμησε πως η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, που στο παρελθόν είχε κριθεί ως επιτυχημένη, τώρα «χάνει». «Είναι σαφές πως η Τουρκία έχει σήμερα κακές σχέσεις με όλες τις γειτονικές της χώρες. Η Τουρκία δεν μπορεί να λάβει ηγετικό ρόλο στον Ισλαμικό κόσμο επί του παρόντος λόγω της αποτυχημένες εξωτερικής πολιτικής της αλλά και της ανικανότητάς της». 

Ads