Αν και ουδείς περίμενε ότι μια Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Τραμπ θα ήταν συνηθισμένη, σίγουρα, ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι, θα έτριβαν σήμερα τα μάτια τους με τα «καμώματα» του Αμερικανού προέδρου:

Ads
  • Απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία
  • Αμέσως μετά δήλωσε ότι «πιστεύει» στο ΝΑΤΟ
  • Έκανε «μπάχαλο» τις θεματικές συνεδριάσεις επαναφέροντας συνεχώς και αδιακρίτως το εμμονικό – όπως προκύπτει πια – για τον ίδιο, θέμα της οικονομικής συμμετοχής των κρατών – μελών
  • Το «κερασάκι» ήταν να στείλει το πρωτόκολλο στα «αζήτητα» μιλώντας σε επίσημη διαδικασία στη Μέρκελ σαν «παλιόφιλοι»…

«Παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω»…

Ο Τραμπ απείλησε με το «καλημέρα» της Συνόδου τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης. ότι αν δεν αυξήσουν μέχρι τον Ιανουάριο τις αμυντικές τους δαπάνες, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μόνες τους.

Είπε ότι πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες ως τον Ιανουάριο του 2019, σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν μόνες τους», εξήγησε μία πηγή στο  Reuters. Ωστόσο δεν απείλησε άμεσα να αποσύρει επισήμως τη χώρα από το ΝΑΤΟ, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ads

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του τόνισε ότι ο Τραμπ δεν απείλησε άμεσα να αποσύρει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Όταν ρωτήθηκε αν κάτι που δήλωσε ο Τραμπ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να παρακρατήσουν αμυντικές τους ικανότητες από την Ευρώπη, η Γκριμπαουσκάιτε απάντησε: «Δεν θα το ερμήνευα με αυτό τον τρόπο».

«Εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα»…

Φαίνεται όμως ότι το ερμήνευσαν έτσι όλοι οι άλλοι, αφού, στις δημόσιες δηλώσεις του ο Τραμπ προχώρησε σε ένα είδος «ομολογίας πίστεως» στο ΝΑΤΟ: «Πιστεύω στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την έκτακτη συνεδρίαση που διεξήχθη με θέμα τις αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από όσο ήταν πριν δύο ημέρες, πρόσθεσε ο Τραμπ, ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί το θέμα με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη.

Και πάλι όμως πέταξε τη «βόμβα» του προσθέτοντας, ότι πιστεύει πως μπορεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, αν και συμπλήρωσε ότι δεν εκτιμά ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο…

Στη συνέχεια χαρακτήρισε την έκτακτη συνεδρίαση των 29 χωρών μελών σήμερα… «φανταστική και «με εκπληκτικό συναδελφικό πνεύμα».

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ενημέρωσε τους συμμάχους του ότι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος και ότι θα απογοητευτεί ιδιαίτερα αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σημαντικά. Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ ανησύχησαν μάλλον επειδή δεν συμπεριφέρονταν καλά στην Ουάσινγκτον, αλλά τώρα της συμπεριφέρονται σωστά. Οι χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσουν στο 2% του ΑΕΠ τους τις αμυντικές τους δαπάνες. Αφού όμως επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Τραμπ πιστεύει ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν για την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αυτού. «Πιστεύω ότι το 4% είναι ο σωστός αριθμός», τόνισε.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το γεγονός ότι αυξάνεται το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι η χώρα του πληρώνει περισσότερα στο ΝΑΤΟ, κάτι που δεν είναι δίκαιο, υπογράμμισε ο Τραμπ. Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν πάρα πολλά για το ΝΑΤΟ, το οποίο βοηθά περισσότερο την Ευρώπη.

«Εϊ, Άνγκελα»…

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος διέκοψε συνεδρίαση που ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία και τη Γεωργία και «χρησιμοποίησε τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του για να μιλήσει και επανήλθε στο θέμα» των αμυντικών δαπανών των άλλων χωρών, οι οποίες σύμφωνα με τα λεγόμενα του είναι πολύ λίγες.

Μάλιστα σε κάποια στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος σπάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο απευθύνθηκε στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ με το μικρό της όνομα και της είπε: «Άνγκελα, πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό».

«Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντηση και δεσμεύτηκε το Βερολίνο να κάνει περισσότερα για την αύξηση των αμυντικών δαπανών .

Τότε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «συγκάλεσε συνεδρίαση», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

«Η γλώσσα ήταν πολύ πιο σκληρή σήμερα», σχολίασε μία πηγή. «Οι σκληρότερες εκφράσεις του απευθύνονταν στη Γερμανία. Αποκάλεσε (τη Γερμανίδα καγκελάριο) με το μικρό της όνομα: “Εσύ, Άνγκελα”».

Εκτός από τη Μέρκελ, στόχος του Τραμπ ήταν και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες και ο Βέλγος ομόλογός του Σαρλ Μισέλ.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ είχε ξεκινήσει την πρώτη ημέρα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες χθες, Τετάρτη, με μια επίθεση εναντίον της Γερμανίας, όμως στη συνέχεια η ατμόσφαιρα φάνηκε να ηρεμεί.

Ωστόσο, πολλές πηγές επεσήμαναν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε με το αίτημά του προς τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και μάλιστα με πολύ πιο σκληρό τόνο.