Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά ότι το τουρκικό νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιείται η «παραπληροφόρηση» και το οποίο συζητείται το τρέχον διάστημα στην Άγκυρα αποτελεί εμπόδιο για την ελευθερία της έκφρασης, δικαίωμα εγγυημένο δυνάμει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ads

Σε «κοινή επείγουσα γνωμοδότηση», που δημοσιοποίησε το βράδυ της Παρασκευής μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για τις δυνητικές συνέπειες του κειμένου, ειδικά του κινδύνου ενίσχυσης της αυτολογοκρισίας ενόψει των προσεχών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023.

Αν και η συμβουλευτική επιτροπή αυτή, αρμόδια για ζητήματα που άπτονται του κράτους δικαίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αναγνωρίζει πως είναι απαραίτητη η καταπολέμηση εκστρατειών παραπληροφόρησης, εκτιμά πως υπάρχουν ήδη στο τουρκικό νομικό οπλοστάσιο κείμενα που βάζουν στο στόχαστρο «τις πιο επικίνδυνες διαστάσεις των ‘ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών’» και ότι δεν υπάρχει «επιτακτική κοινωνική ανάγκη» να υιοθετηθεί το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε «αυθαίρετους περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης».

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο προβλέπει ότι η διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών θα επισύρει ποινή φυλάκισης τριών ετών και στέρηση της κάρτας μέλους των αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών ενώσεων της Τουρκίας για όσους διαπράττουν το αδίκημα αυτό.

Ads

Κατά την άποψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, το υπό εξέταση νομοσχέδιο στην Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.

Η γνωμοδότηση αυτή θα τεθεί προς υιοθέτηση στην προσεχή ολομέλεια της Επιτροπής της Βενετίας, την Παρασκευή 21η και το Σάββατο 22η Οκτωβρίου.