Συνομιλία για την κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη με εντολή Τραμπ, είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν. 

Ads

 Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον θάνατο του Σουλεϊμανί από το αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ο Πούτιν επισήμανε ότι το γεγονός μπορεί «να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση» στη Μέση Ανατολή.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε επίσης ότι οι «κοντόφθαλμες ενέργειες των ΗΠΑ, δηλαδή ο φόνος του στρατηγού Σουλεϊμανί, θα οδηγήσουν σε «οξεία κλιμάκωση των πολιτικοστρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή».

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι ο Ιρανός στρατηγός ήταν ένας έμπειρος στρατιωτικός διοικητής, υπό την άμεση ηγεσία του οποίου οργανώθηκε στη Συρία και το Ιράκ «η ένοπλη αντίσταση εναντίον των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων ΙΚ και αλ Κάιντα, πολύ καιρό πριν» εμπλακεί ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ. «Η προσωπική συμβολή του στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε το ρωσικό υπουργείο.

Ads

Από πλευράς Μακρόν σημειώθηκε ότι θα παραμείνει «σε στενή επαφή» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή. Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.

Διαβάστε επίσης: 

Πομπέο: Η Ουάσιγκτον είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση 

Η Ουάσιγκτον «είναι προσηλωμένη στην αποκλιμάκωση», επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συνοδεύοντας με την επωδό αυτήν τα μηνύματα στον λογαριασμό του στο Twitter με τα οποία γνωστοποίησε την σειρά των επαφών που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας Ντόμινικ Ράαμπ και Χάικο Μαας αντίστοιχα, καθώς και τον υψηλόβαθμο Κινέζο διπλωματικό αξιωματούχο του Πολιτικού Γραφείου Γιανγκ Τζιετσί, μετά την αμερικανική επιχείρηση στην Βαγδάτη για την εξόντωση του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης στο CNN ότι ο στρατηγός Σουλεϊμανί προετοίμαζε στην περιοχή «μεγάλης κλίμακας ενέργεια» που θα απειλούσε την ζωή «εκατοντάδων Αμερικανών». «Γνωρίζουμε ότι ήταν επικείμενη. Λάβαμε την απόφασή μας με βάση τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών Πληροφοριών», είπε.

Διαβάστε επίσης: 

Δικαιολογεί τη δολοφονία ο Νετανιάχου 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σκοτώνοντας τον Ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Ακριβώς όπως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί είναι υπεύθυνος για τον θάνατο Αμερικανών πολιτών και πολλών αθώων. Σχεδίαζε και άλλες τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Ισραήλ, επισπεύδοντας την αναχώρησή του από την Αθήνα.