Ξεκίνησε σήμερα στο Μιλάνο η δίκη σε βάρος του πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το πολύκροτο σκάνδαλο «Ρούμπιγκεϊτ», για να αναβληθεί όμως μετά από λίγα λεπτά.

Ads

Όπως είχε γνστοποιηθεί εκ των προτέρων η δίκη ξεκίνησε απουσία του Σ. Μπερλουσκόνι και των δύο βασικών συνηγόρων του, όσο και του κεντρικού προσώπου του σκανδάλου.

Ο 74χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγορείται ότι πλήρωσε για τις σεξουαλικές υπηρεσίες της νεαρής Μαροκινής Καρίμα ελ Μάχρουγκ -ή Ρούμπι- από το Φεβρουάριο έως το Μάιο του 2010, ενώ ήταν ανήλικη, αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες έως τρία χρόνια.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγορείται επίσης για κατάχρηση εξουσίας επειδή άσκησε πιέσεις στην ιταλική αστυνομία για την απελευθέρωση της Ρούμπι μετά τη σύλληψή της για κλοπή στα τέλη Μαΐου, κάτι που επισύρει ποινή φυλάκισης έως 12 ετών. Οπως ισχυρίστηκε ο Μπερλουσκόνι, παρενέβη γιατί νόμιζε ότι ήταν η ανιψιά του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, όμως σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Ιταλός πρωθυπουργός το έκανε σκόπιμα προκειμένου να εμποδίσει τη Ρούμπι να προβεί σε δηλώσεις.

Ads

Σύμφωνα με έναν εκ των δικηγόρων του, η πολυαναμενόμενη ακροαματική διαδικασία ενδέχεται να οδηγηθεί σε αναβολή για τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου. Έκπληξη ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει η κατάθεση αγωγής για αστική ευθύνη, που προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση καταδίκης του Ιταλού πρωθυπουργού, κάτι που δεν έχει αποκλείσει ο δικηγόρος της Μαροκινής.

Η υπεράσπιση έχει καταρτίσει έναν κατάλογο μαρτύρων για τη δίκη, μεταξύ των οποίων διασημότητες όπως ο Τζορτζ Κλούνι και η σύντροφός του Ιταλίδα ηθοποιός Ελιζαμπέτα Κανάλις, ο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης Κριστιάνο Ρονάλντο, υπουργοί, αστέρες της ιταλικής τηλεόρασης κ.α..