Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στη Βαβατσινιά, όπου νωρίτερα παρακάθισε σε σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, για το θέμα της πυρκαγιάς σε ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974».

Ads

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Κύπρο: 4 νεκροί – Επιστροφή ελλαδικού Canadair CL-415 λόγω βλάβης

Η φωτιά κατέκαψε δασική έκταση, κατοικίες και εκτάσεις γης, με την καμένη έκταση άγριας βλάστησης να υπολογίζεται σε 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα ενημέρωση του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή περίπου 50 κατοικίες στις 7 πληγείσες από την πυρκαγιά κοινότητες καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς. Σε πρώτο χρόνο έχει γίνει αριθμητική καταγραφή ζημιών. “Βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σε υλικές ζημιές όσο και, δυστυχώς, σε ανθρώπινα θύματα”, δήλωσε ο κ. Νουρής.

«Αντιμετωπίζουμε την χειρότερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Κύπρου, ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, πάντως, η φωτιά φαίνεται να έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο: “Αναμένουμε μετά τις 5 το απόγευμα που θα πέσουν οι θερμοκρασίες να δούμε την εξέλιξη για να πούμε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο”, δήλωσε στο Sigmalive ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, επισημαίνοντας πως εδώ και ώρα δεν υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή.

Ads

Τέσσερις νεκροί

Από τη μεγάλη φωτιά στην Κύπρο, τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών. Οι εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας εντόπισαν τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα σε ορεινή περιοχή έξω από το χωριό Οδού. Ταυτίζονται οι πληροφορίες ότι ενδεχόμενα να πρόκειται για τους τέσσερεις Αιγύπτιους που από χθες αργά το απόγευμα αναζητούσαμε με διάφορα συνεργεία και πολλές προσπάθειες.

Υπενθυμίζεται πως, στις 6 το πρωί απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Λάρνακας αεροσκάφη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ενώ βλάβη παρουσίασε το ένα από τα δύο καναντέρ τα οποία απέστειλε η Ελλάδα, το οποίο παραμένει στην Ρόδο. Την πληροφορία για τεχνικό πρόβλημα του αεροσκάφους έδωσε στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Ανδρέας Κεττής και επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Ύποπτος για πυρκαγιά

Την ίδια ώρα, διάταγμα κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστηρίο Λεμεσού στον 67χρονο που συνελήφθη ως ύποπτος για τη φονική πυρκαγιά που μαίνεται από χθες, Σάββατο (3/7) στα ορεινά της Λεμεσού και της Λάρνακας.

Σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα politis.com.cy το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε διάταγμα κράτησης για περίοδο 8 ημερών εναντίον του 67χρονου άνδρα, ενώ μαρτυρίες τον φέρουν να εγκαταλείπει το χωράφι του λίγο πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Ο ίδιος αρνείται εμπλοκή και δίνει διάφορους ισχυρισμούς.

Όλη η ανακοίνωση Αναστασιάδη: 

Από χθες το απόγευμα ήμουν στο Συντονιστικό Κέντρο, σήμερα είμαι εδώ και είχα μια πλήρη ενημέρωση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, τους επικεφαλής των αρμοδίων τμημάτων, από τους υπουργούς Γεωργίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, που είχαν τον συντονισμό των οικείων Τμημάτων, όπως, επίσης, από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον διευθυντή του Τμήματος Δασών, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τον αρχηγό της Αστυνομίας και από την Πολιτική ‘Αμυνα.

Γενικότερα διαπιστώνεται μια από τις καταστροφικότερες (πυρκαγιές) και, δυστυχώς, με ανθρώπινα θύματα. Οι υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δεν απεφεύχθησαν, δυστυχώς, με το περιστατικό που έχει καταγραφεί.

Κατά τα λοιπά, οι υπηρεσίες καταγραφής, ήδη οι κοινοτάρχες έχουν προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση, τα συνεργεία καταγραφής είναι έτοιμα και μόλις θεωρηθεί ότι είναι ασφαλείς οι κοινότητες, τότε άμεσα θα αρχίσει η καταγραφή τόσο των ζημιών σε οικιστικές μονάδες όσο και σε επιχειρηματικές μονάδες ή εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές.

Θα ήθελα να εκφράσω βαθιά ευγνωμοσύνη για τον τρόπο που αντέδρασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι επικεφαλής των κοινοτήτων, οι κοινοτάρχες, ο κόσμος γενικότερα, να ευχαριστήσω θερμά το τμήμα Δασών, την Πυροσβεστική, την Πολιτική ‘Αμυνα, τους εθελοντές, ευρύτερα τον κόσμο, για το άμεσο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για να μειώσουν κατά το δυνατόν μια από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές. Αρκεί να αναφέρω ότι η καταστροφή υπερβαίνει τα 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Συνεπώς, αντιλαμβάνεστε -και αυτό είναι έκκληση- πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όλοι.

Η θερμοκρασία, οι άνεμοι που πνέουν είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για να έχουμε ανάλογες καταστροφές, ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας».