Μη ικανοποιημένο από την ικανότητα αξιολόγησης των διεθνών οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης εμφανίστηκε το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστιάν Νογιέ, ο οποίος εκτίμησε ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι πολύ εξαρτημένες από τις εσφαλμένες κρίσεις των εταιριών αυτών και η εξάρτηση αυτή κρίνεται απολύτως μη ικανοποιητική.

Ads

Σημειώνεται πως η Ευρώπη έχει τελευταίως στρέψει τα βέλη της ενάντια στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρώντας ότι ευθύνονται κατά πολύ, για την κρίση που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στον ευρωπαϊκό νότο κι όχι μόνο. Πηγές της ΕΕ και της Κομισιόν διαρρέουν μάλιστα ότι το φθινόπωρο το θέμα των κριτηρίων των οίκων αυτών αναμένεται να απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, που θέλουν να βάλουν φρένο στην ανεξέλεγκτη δράση τους και στην πιθανή εξυπηρέτηση συμφερόντων των αγορών από αυτές.

Όπως τόνισε ο Νογιέ, « συχνά οι εταιρίες αυτές λαμβάνουν τις πληροφορίες τους από τις ήδη ευρισκόμενες σε ανησυχία χρηματοπιστωτικές αγορές αντί να προσφέρουν πληροφορίες σε αυτές».

Ο Νογιέ υπογράμμισε επίσης πως οι εταιρίες αξιολόγησης έχει αποδειχθεί πως έχουν εντελώς εσφαλμένες κρίσεις σχετικά με τον κίνδυνο των κρατικών χρεών υποβαθμίζοντας τις αξιολογήσεις χωρών όπως οι Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία εν μέσω ενός πανικού της αγοράς και χωρίς να έχει αλλάξει κάτι όσον αγορά την αξιοπιστία των κυβερνήσεών τους.

Ads