Για πρώτη φορά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τοποθετήθηκε δημόσια για το κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στη χώρα για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα.

Ads

Ο Χαμενεΐ, μιλώντας σε μια ομάδα σπουδαστών της σχολής αστυνομίας στην Τεχεράνη, δήλωσε «συντετριμμένος» από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, χαρακτηρίζοντάς το ένα «θλιβερό περιστατικό».

Ωστόσο, επέρριψε ευθύνες στις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι σχεδίαζαν τις διαδηλώσεις καταδικάζοντας τις διαδηλώσεις ως ξένη συνωμοσία για την αποσταθεροποίηση του Ιράν. «Αυτή η εξέγερση ήταν σχεδιασμένη», είπε. «Αυτές οι ταραχές σχεδιάστηκαν από την Αμερική και το Σιωνιστικό καθεστώς και τους υπαλλήλους τους».

Στις δηλώσεις του ο Χαμενεΐ καταδίκασε σκηνές διαδηλωτών που σκίζουν τις χιτζάμπ τους και πυρπολούν τζαμιά, τράπεζες και περιπολικά ως «ενέργειες που δεν είναι φυσιολογικές, που είναι αφύσικες».

Ads

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι όσοι υποδαυλίζουν αναταραχές για να «κάνουν δολιοφθορά» στη χώρα αξίζουν «σκληρή δίωξη και τιμωρία». Οι νέοι που «βγαίνουν στους δρόμους μετά από ενθουσιασμό αφού παρακολουθήσουν κάτι στο Διαδίκτυο», πρόσθεσε, θα πρέπει να είναι «πειθαρχημένοι».