Πρόκειται για τον άνθρωπο που έσωσε, τουλάχιστον θεσμικά, την Αυστρία και την Ευρώπη από τον πρώτο ακροδεξιό πρόεδρο. Η νίκη του «πράσινου» Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στις προεδρικές εκλογές προσέφερε μια ανακούφιση, έστω προσωρινή, καθώς έπονται και άλλες κρίσιμες εκλογικές μάχες στη γηραιά ήπειρο.

Ads

Εξάλλου το σχεδόν 47% που συγκέντρωσε ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Νόρμπερτ Χόφερ και η έκρηξη του εθνικισμού δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς και σε καμία περίπτωση εφησυχασμό.

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο νέος Αυστριακός πρόεδρος; Συνταξιούχος καθηγητής οικονομίας, ο 72χρονος σήμερα πολιτικός, ξεκίνησε από τους Σοσιαλδημοκράτες και στη συνέχεια εντάχθηκε στους Πράσινους, των οποίων υπήρξε βουλευτής επί 18 χρόνια και επικεφαλής τους από το 1997 έως το 2008.

Εγκατέλειψε τα έδρανα του κοινοβουλίου το 2012. Έκτοτε ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στη Βιέννη, όπου αναδείχθηκε σε έναν από τους δημοφιλέστερους δημοτικούς συμβούλους.

Ads

Ο Βαν ντερ Μπέλεν γεννήθηκε στη Ρωσία. Οι γονείς του ήταν Ολλανδοί μετανάστες. Η μητέρα του γεννήθηκε στην Εσθονία και εγκατέλειψε τη χώρα κατά την είσοδο του Κόκκινου Στρατού το 1940. Αρχικά μετακόμισε στην Γερμανία και τελικά εγκαταστάθηκε στην Αυστρία.

Πολιτικά, από πολλούς συντηρητικούς αναγνωρίζεται ως «πολύ αριστερός». Αντίθετα από μερίδα της Αριστεράς και των Πρασίνων παρουσιάζεται ως μετριοπαθής. Την περίοδο της ηγεσίας του, οι Πράσινοι αναδείχθηκαν σε τέταρτη πολιτική δύναμη της Αυστρίας. Αποχώρησε από την προεδρία του κόμματος όταν για πρώτη φορά μέσα σε μια δεκαετία έχασε ψήφους.

Ο Βαν ντερ Μπέλεν που στις προεδρικές εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, είδε στο αποτέλεσμα των εκλογών «ένα μήνυμα κόκκινο- άσπρο- κόκκινο (τα χρώματα της αυστριακής σημαίας) της Αυστρίας προς όλες τις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως δήλωσε μετά την επικράτησή του, πρόκειται για νίκη της «φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας». «Από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας», είπε και πρόσθεσε πως και ως Πρόεδρος πλέον της χώρας «θα προασπίσει τις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».