Κατά του Γάλλου προέδρου, Μανουέλ Μακρόν, φέρεται να καταφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ το βράδυ της Κυριακής.

Ads

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν ανέφερε στον Σαρλ Μισέλ ότι η στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι ένα τεστ για το πόσο ειλικρινής είναι και κάλεσε την Ευρώπη να κρατήσει αμερόληπτη στάση στην διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα.

«Τα προκλητικά σχόλια και βήματα από ευρωπαίους πολιτικούς σε περιφερειακά ζητήματα δεν θα βοηθήσουν να βρεθεί λύση», είπε ο Ερντογάν σύμφωνα με διαρροές από την τουρκική προεδρία «φωτογραφίζοντας» τον Μακρόν.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η στάση που θα έχει κρατήσει η ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι n ένα τεστ ειλικρίνειας από την οπτική του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης στην περιοχή», σημείωνε η ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ads

Και πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις χώρες μέλη να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να είναι δίκαιοι, αμερόληπτοι και αντικειμενικοί σε όλα τα ζητήματα της περιοχής και ειδικά της ανατολικής Μεσογείου».

Από την άλλη,  σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.