Φονικό πολιτικό χάος επικρατεί κατά την συνεχιζόμενη κρίση στην Αϊτή, ένα από τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη, με αφορμή τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα, απαιτώντας από τον μη εκλεγμένο πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί να παραιτηθεί άμεσα.

Ads

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους την Τετάρτη, εκ των οποίων οι πέντε ήταν μέλη της «Ταξιαρχίας για την Ασφάλεια Προστατευμένων Περιοχών» (B-SΑΡ), οι οποίοι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Η B-SΑΡ είναι παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία επί του παρόντος στηρίζει τον πρώην γερουσιαστή της χώρας Γκι Φιλίπ.

Ο Φιλίπ επέστρεψε στην Αϊτή πέρυσι, αφού πέρασε έξι χρόνια σε φυλακές των ΗΠΑ, καταδικασμένος για διακίνηση ναρκωτικών.

Ads

Ο Ανρί ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 2021 μετά τη δολοφονία του τότε προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, ενώ στη συνέχεια προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενη εμπλοκή του στο σχεδιασμό της δολοφονίας του εκλεγμένου προέδρου.

Υποτίθεται ότι στις 7 Φεβρουαρίου ο Ανρί θα υπέβαλλε την παραίτησή του, βάσει συμφωνίας που είχε επιτευχθεί το Δεκέμβριο του 2022 μεταξύ πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα, υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας.

Τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνονταν οι εκκλήσεις για παραίτηση του Αριέλ Ανρί, καθώς αυξανόταν και η ένταση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με αποκορύφωμα την Τετάρτη, όταν έληξε η διορία για την παραίτηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, χωρίς να υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με το Reuters, βαριά οπλισμένες συμμορίες ελέγχουν μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς επιτείνοντας την ανθρωπιστική κρίση που ήδη έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Εξαθλίωση

Πίσω από την παραπάνω κατάσταση πολιτικό επίπεδο, βρίσκεται η σταθερά αυξανόμενη κατάσταση εξαθλίωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού, την οποία, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις δεν θέλουν να διαχειριστούν στην κατεύθυνση της ανακούφισης του λαού.

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, η Αϊτή βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός – 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι – χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια και προστασία.

Από την έξαρση της βίας, την πολιτική αστάθεια, τα οικονομικά και κλιματικά σοκ έως την πείνα και τη φτώχεια, οι πολλαπλές κρίσεις έχουν οδηγήσει και βαρύ φόρο αίματος για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Η ακραία βία συνεχίζει να καταλαμβάνει την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς – η οποία θεωρείται ότι ελέγχεται πλέον κατά 80% από συμμορίες – και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, σκοτώνοντας περίπου 4.000 ανθρώπους το 2023 και εκτοπίζοντας περίπου 300.000 άλλους.

Τα κρούσματα χολέρας απειλούν την υγεία χιλιάδων ανθρώπων και στα δέκα διαμερίσματα της Αϊτής, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής και βασική υγειονομική περίθαλψη.

Εν μέσω αυτών των κρίσεων, περισσότερες από 150.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ζουν σε πρόχειρα καταφύγια χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτες στη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Οι έγκυες γυναίκες, οι θηλάζουσες μητέρες και τα κορίτσια αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την επιβίωσή τους, καθώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αϊτής κινείται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Τα νοσοκομεία και οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα ούτε τις προμήθειες για να περιθάλψουν τους ασθενείς. Ορισμένα έχουν επίσης δεχθεί επιθέσεις και έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους.

Ξένη επέμβαση

Στο μεταξύ, τον περασμένο Οκτώβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε αποστολή πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης στη χώρα για την «επιβολή της τάξης».

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν 13 χώρες μέλη, ενώ Ρωσία και Κίνα απείχαν, προβάλλοντας ενστάσεις για μια τέτοια αποστολή και επικαλούμενες την απουσία βασικών προϋποθέσεων, συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και πλαισίων δράσης.

Η προηγούμενη αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ ξεκίνησε τον Ιούνη του 2004, μετά την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή και την εξορία του τότε Προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Ο
Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ έφυγαν από τη χώρα τον Οκτώβριο του 2017 εν μέσω σκανδάλων σεξουαλικής βίας, κακοποίησης πολιτών και μετάδοσης χολέρας με 9.000 θύματα, σε μία χώρα που έως τότε δεν είχε ποτέ ούτε ένα κρούσμα αυτής της ασθένειας.

Σύμφωνα με το Reuters, η χώρα της Καραϊβικής ήταν απαλλαγμένη από τη χολέρα μέχρι το 2010, όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ πέταξαν μολυσμένα λύματα σε ποτάμι. Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια και περίπου 800.000 αρρώστησαν.
Ακολούθως οι κυανόκρανοι στρατιώτες αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς του ΟΗΕ, οι οποίοι με τη σειρά τους αποχώρησαν το 2019.